Държавно ловно стопанство „Паламара“ край Шумен ще разсели елитен дивеч

...
Държавно ловно стопанство „Паламара“ край Шумен ще разсели елитен дивеч
Коментари Харесай

Разселват елени от „Паламара“ в страната

Държавно ловно стопанство „Паламара“ край Шумен ще разсели първокласен дивеч в други региони на страната, 30 поръчки са постъпили до управлението. За втора поредна година в елитното стопанство ще се извърши улов на жив дивеч за задачата. В началото на предходната година благородни елени и кошути, отгледани в „Паламара“, отидоха в три стопанства в разнообразни елементи на страната, напомнят от Североизточното държавно дружество, в чийто обсег е подразделението.

„Разселихме 23 елитни животни, като шефове на разнообразни стопанства, които знаят какъв брой скъпи елени с положителни трофейни качества има при нас, направиха поръчки. Тази година още веднъж имаме поръчки за близо 30 животни и високата бройка на популацията разрешава да се прави подобен улов“, разяснява шефът на ДЛС-„Паламара“ инж. Севен Башлъ.

Улавянето и разселването на дивеч е ловностопанско мероприятие, което в последните десетилетия беше изгубило своята известност, само че е неотложно да се организира в не дребна част от ловностопанските региони, с цел да се възвърне числеността на благородния елен в страната. ДЛС-„Паламара“ може да достави животни с доста положителни качества на всички останали стопанства. Така с изключение на увеличение на числеността, се реализира и възстановяване на генофонда на локалните популации. В териториалното отделение има основани условия за подобен улов и шефът на стопанството избира част от плануваното прилагане на дивеча да става по този метод, а не посредством отстрел.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР