Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън увери сънародниците си, че

...
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън увери сънародниците си, че
Коментари Харесай

Рекс Тилърсън: Американци, спете спокойно

Държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън увери сънародниците си, че могат „ да спят умерено “, тъй като опасността от Северна Корея не се в нараснала, съобщи Си Ен Ен.

Напрежението се ускори, откакто американския президент Доналд Тръмп даде обещание през вчерашния ден на Северна Корея „ огън и гняв, каквито светът не е виждал “, в случай че агресивното ѝ държание продължи. Часове по-късно Пхенян заяви, че обмисля опцията да изстреля ракети към американските военни уреди на остров Гуам – стратегически челен пост на армията на Съединени американски щати в Тихия океан.

Коментарът на Тръмп беше доста по-заплашителен от думите на всеки различен американски президент в предишното, само че и в несъгласие с държанието на Тилърсън, който в последните седмици се пробва да тушира напрежението, разяснява Си Ен Ен.

Днес държавният секретар отбрани президента, като уточни, че той е отправил „ мощно известие към Северна Корея на език, който Ким Чен-ун би схванал, тъй като очевидно не схваща дипломатическия език “.

Той обаче се опита и да успокои американците, че войната не е надвиснала. „ Нищо, което съм видял и знам, не демонстрира, че обстановката се е трансформирала фрапантно през последните 24 часа – сподели той. – Американците би трябвало да спят умерено “.

Междувременно губернаторът на Гуам Еди Калво съобщи, че работи с Вашингтон, „ с цел да подсигурява сигурността “ на острова и че територията е „ готова за всяка изненада “.

Отдалечен остров в Тихия океан с повърхност към 550 кв. километра, Гуам е основен челен пост за американските сили със стратегическото си местонахождение – сред Корейския полуостров и Южнокитайско море. Там са ситуирани близо 6000 бойци – във военновъздушната база „ Андерсън “ и военноморската „ Гуам “.

По думите на Калво за отбрана на острова са задействани редица стратегически „ нива на защита “, а Белият дом го е уверил, че ще преглежда всеки удар по тази територия като офанзива против Съединени американски щати.

На острова живеят близо 162 хиляди души, чиито приходи идват главно от туризма и от американските войски. На него и на околните Мариански острови живеят 200 хиляди американци.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР