Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заплаши, че САЩ ще

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заплаши, че САЩ ще
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ заплаши Иран с "най-тежките санкции в историята"

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо заплаши, че Съединени американски щати ще подложат Иран на невиждан финансов напън и ще му наложат " най-тежките наказания в историята ", в случай че иранското държавно управление не промени курса си, предава Франс прес.

В тирада пред консервативната фондация " Херитидж " във Вашингтон Помпейо прикани за ново нуклеарно съглашение с Иран, откакто президентът Доналд Тръмп се изтегли от подписаното през 2015 година По думите на държавния секретар администрацията на Тръмп избира това да е контракт, който да се ратифицира от Конгреса.

Помпейо изброи 12 условия към Иран, които съгласно него би трябвало да бъдат част от последващо съглашение. Той съобщи, че Иран би трябвало да приключи обогатяването на уран и в никакъв случай да не се занимава с предварителна обработка на плутоний. Иран също по този начин би трябвало да даде на нуклеарните инспектори " категоричен достъп до всички обекти в страната " и да спре да развива програмата си за балистични ракети.

Помпейо също по този начин изиска Иран да освободи всички американски жители, да приключи поддръжката си за бунтовниците хуси в Йемен, да изтегли всичките си въоръжени сили от Сирия и да престане да заплашва Израел.
Иран " в никакъв случай повече няма да има картбланш да господства Близкия изток ", съобщи Помпейо.
Държавният секретар на Съединени американски щати също по този начин даде обещание " да преследва иранските сътрудници и машите им от Хизбула в целия свят, с цел да ги смаже ".

Помпейо съобщи, че иранското нуклеарно съглашение от 2015 година е било " губещо " и това е имало големи последствия в Близкия изток.

Откакто съглашението от 2015 година влезе в действие, Иран " напредна из целия Близък изток ", а администрацията на Обама " беше заложила " на това, че Иран ще спре непозволените си дейности и ще съблюдава международните правила, сподели държавният секретар на Съединени американски щати.

Помпейо съобщи, че Тръмп се е отдръпнал от съглашението, тъй като то не е подсигурило сигурността на американците от създаваните от Иран опасности. Споразумението от 2015 година " сложи света в риск поради съдбовните си дефекти ", добави той.

Помпейо предложи редица обилни евентуални отстъпки от Съединени американски щати за Иран, в случай че Техеран се съгласи да извърши " основни промени " и прикани за ново, по-силно нуклеарно съглашение с Иран.
Ако бъде реализирано съглашение, което удовлетворява администрацията на Тръмп, Съединени американски щати ще са склонни да анулират всички стопански наказания, съобщи Помпейо. Освен това Съединени американски щати ще възстановят цялостни дипломатически и търговски връзки с Иран и ще му разрешат да получи достъп до най-модерни технологии.

Помпейо съобщи, че Съединени американски щати даже биха подкрепили модернизацията на иранската стопанска система и биха й помогнали да се върне в международната финансова система.

Държавният секретар на Съединени американски щати изиска поддръжката на съдружниците, по-специално европейските, само че ги предизвести, че компаниите, които развиват активност в Иран в неразрешени от американските наказания браншове, " ще бъдат държани виновни ".

" Иран ще бъде заставен да направи избор: или да се бори стопанската система му да не изпадне " на системи ", или да продължи да изразходва скъпи средства за битки зад граница. Той няма да има ресурсите да прави и двете ", съобщи Помпейо.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР