Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова вчера за нови

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова вчера за нови
Коментари Харесай

Руски вестник разкри дилемата на САЩ и ЕС

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо прикани през вчерашния ден за нови президентски избори в Беларус. Същият апел най-вероятно ще бъде насочен през днешния ден от външните министри на страните-членки на Евросъюза, предвижда във връзка идната им видеоконференция "Комерсант ".

Печатът помества обширни репортажи и мнения за продължаващите кървави конфликти в Беларус сред сили на реда и стачкуващи, които стачкуват против оповестената от управляващите, само че непризната от опозицията победа на Александър Лукашенко, президент от четвърт век насам, в изборите за държавен глава на 9 август. Основният опозиционен претендент Светлана Тихановска напусна страната - съгласно редица медии под напън на управляващите в Минск.

"Както Съединени американски щати, по този начин и Европейски Съюз към този момент обявиха, че изборите не са били нито свободни, нито почтени. Те считат да наложат на мнозина висши чиновници в Беларус наказания поради изборните измами и насилственото потушаване на опозиционния митинг. Европейски Съюз и Съединени американски щати обаче са изправени пред сложна алтернатива: по какъв начин да санкционират Минск, без това да ускори зависимостта му от Москва ", написа "Комерсант ".

За наказания приказват най-много Латвия, Литва и Полша - от другите европейски страни не се чуват толкоз внезапни апели за интервенция в беларуските вътрешни работи, декларира "Известия " под заглавие "Геопарализа ". Френският евродепутат Тиер Мариани декларира пред вестника, че сходни ограничения в никакъв случай не трансформират радикално държанието на една страна и се постановат по-скоро от изтощение.

Заплахата на Майк Помпейо да спре американските петролни доставки за Беларус е лекомислен шантаж - те са капка в морето " спрямо доставките от Русия. Пожелае ли Вашингтон да упражни действителен напън върху Минск, по-скоро ще накара балтийските страни да не купуват ток от строящата се беларуска АЕЦ - по политически аргументи, счита съветският енергиен специалист Константин Симонов, приказвал пред "Взгляд ".



Майк Помпейо

"И в двата случая най-после може да завоюва Русия. Лукашенко ще хукне да търси помощ от Москва, която да изкупува беларуския ток или да позволи Минск да показва за съветска петролната си продукция, продавана в Европа. Но при потребност Москва елементарно може да усили добива и да заеме овакантената ниша на Минск в европейския импорт ", разяснява аналитикът.

"Ценността на Русия за Александър Лукашенко нараства ", отбелязва "Ведомости ". "Тази нощ беларуските управляващи започнаха да освобождават част от хилядите задържани стачкуващи, президентът Лукашенко увери, че не желае война, а вътрешният министър Юрий Караев пое отговорността за потушаването на безредиците. Министерството отхвърли обвиняванията, че изтезава арестуваните ", осведоми изданието.

"Комсомолская истина " обаче цитира неназован доктор от незабавната помощ, съгласно който лекари и фелдшери, извикани в столичен затвор, се връщат с треперещи ръце и насълзени очи. "При нас докарват пребити хора. Просто транжирани. Не мога да работя повече ", споделя той.

"Полицейските палки надали ще спрат трансформацията на беларуското общество, предизвестява "Независимая газета ". Лукашенко рискува самичък да се лиши от пространство за имиджови маневри. Ако желае да резервира тежестта си в новата формираща се социално-политическа действителност, ще е най-добре водачът да се откаже от насилието неотложно, до момента в който има опция да го употребява, а опозицията още е слаба. Но Лукашенко очевидно е направил различен избор, подготвен е да брани настоящия модел до дъно ", показва всекидневникът.

Полицаи в Беларус стрелят по стачкуващи с същински патрони

"В Беларус стартира общонационална стачка " в символ на взаимност с протестиращите, извежда в заглавие "Труд ". "За четири дни след изборите в Беларус Александър Лукашенко се трансформира от комичен остарял ръководител на колхоз, станал по неразбирателство последният деспот в Европа, в главорез, който затрива личния си народ на всяка улица и във всеки двор ", установи "Новая газета ".

"Ако след всичко това Лукашенко остане на своя престол, това ще е образец за властническите режими в цялото постсъветско пространство: унизяването и радикалното принуждение по отношение на своя народ ще бъде прието за идеалната рецепта по какъв начин да запазиш властта. В този смисъл беларусите се борят в този момент освен за своята, само че и за нашата независимост ", акцентира съветският вестник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР