Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и ватикански представители обсъдиха

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и ватикански представители обсъдиха
Коментари Харесай

Майк Помпейо и Ватикана обсъдиха Китай след открито напрежение между САЩ и Светия престол

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо и ватикански представители разискаха разликите си по отношение на Китай, заяви Светият трон. Срещата се състоя ден, откакто сред Вашингтон и Ватикана избухна намерено напрежение поради протегнатата ръка за разговор на Светия трон към Пекин, съобщи Асошиейтед прес.

Помпейо прекара 45 минути в Апостолическия замък дружно с ватиканския си сътрудник кардинал Пиетро Паролин и ватиканския външен министър архиепископ Пол Галахър.

Говорителят на Ватикана Матео Бруни съобщи, че двете страни са изложили позициите си за връзките с Китай в атмосфера на "уважение, неприкритост и искреност ".

Помпейо дойде в Рим, с цел да взе участие в конференция за религиозните свободи, проведена от американското посолство към Светия трон, както и с цел да се срещне с италиански и ватикански представители.

От Ватикана отклониха настояването на Помпейо да се види с Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март и като претекст оттова акцентираха политиката на Светия трон да не се дават папски аудиенции по време на предизборни акции.

На вчерашната конференция Помпейо прикани Светия трон да се причисли към Съединени американски щати в осъждането на нарушаванията на религиозните свободи в Китай - част акцията на Съединени американски щати да подлагат на критика репресиите на Пекин против религиозните и етнически малцинства, която се ускори на фона на коронавирусната пандемия и преди американските президентски избори на 3 ноември, отбелязва Асошиейтед прес.

Конференцията се състоя в миг, когато от Ватикана стартира деликатни договаряния с Пекин за продължение на противоречивото съглашение от 2018 година за номинирането на епископите в Китай.

Във Ватикана желаят да продължат това съглашение, предвиждащо развой на разговор при избора на епископи. То беше подписано от ватиканска страна през 2018 година с вярата да способства за обединяване на католиците в Китай, които от седем десетилетия са разграничени сред формалната, утвърдена от страната Църква, и незаконна Църква, лоялна на Рим.

Помпейо остро разкритикува това съглашение и по-рано този месец написа в своя авторска публикация, че с подписването му от Ватикана са създали компромис с моралния си престиж. Тази публикация много подразни Ватикана и оттова я одобриха като интервенция във вътрешните работи на Църквата за добиване на вътрешнополитически дивиденти.

Държавният секретар на Ватикана Пиетро Паролин съобщи, че Светият трон е "учуден " от публикацията на Помпейо. Пред кореспонденти в коридорите на вчерашната конференция кардиналът съобщи, че по-уместният метод за изложение на сходни безпокойства е те да бъдат повдигани при персонални срещи с представителите на Ватикана, а не посредством писането на публикации.

Днешната стратегия на Помпейо стартира с посещаване в "Общността на Сант Еджидио " в Рим, католическа благотворителна организация, дейна в грижите за бежанците в Италия и оказването на помощ на засегнатите от епидемията на СПИН в Африка. След като дойде в централата на "Сант Еджидио ", той похвали напъните на организацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР