Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо е поискал от Турция

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо е поискал от Турция
Коментари Харесай

САЩ поискаха от Турция да запази църквата Света София като музей

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо е изискал от Турция да не трансформира в джамия някогашната базилика "Света София " в Истанбул, оповестява Франс прес.
Според амераканския първи посланик е по-добре "турските управляващи все по този начин да запазят "Света София " като музей, като илюстрация на уговорката им да почитат културните обичаи и богатата история, които са оформили турската република, и да подсигуряват, че "Света София ", ще остане отворена за всички ".
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който улесни подема на религиозния консерватизъм откогато е на власт, счита че превръщането на "Света София " в музей е било "много огромна неточност ".
Вече 1482 година храмът "Св. София " в актуалния град Истанбул е най-внушителният монумент на византийското изкуство, построен през най-цветущия му интервал на развиване. "Света София “, или Църква на светата Премъдрост Божия, през днешния ден е превърната в музей, откакто дълго време е била християнска катедрала.

Била е превърната в джамия през XV век след завладяването на Константинопол от турците през 1453 година.

Впечатляващо инженерно достижение за времето си, "Света София " е считана за най-яркия пример на византийската архитектура и оказва доста въздействие и върху монументалната архитектура през Османската ера. Император Юстиниан желае църквата да бъде по-голяма от Соломоновия храм в Йерусалим и в същото време да показва превъзходството на Цариград над останалият християнски и езически свят. Размерите на храма са внушителни - дължина с предверията 120 м, широчина 72 м, височина на купола 60 м и диаметър 30 метра.

След разпадането на Османската империя новото държавно управление на Турция отпред с Мустафа Кемал Ататюрк (създателя на актуалната световна турска държава) афишира постройката през 1935 година за музей. Доста от съществуващите мозайки са разкрити отначало, само че са непокътнати и ислямските промени. Днес храмът се посещава от туристи от целия свят.

Въпросът за статута на "Света София " не е въпрос от интернационален темперамент, а е въпрос на народен суверенитет на Турция, декларира външният министър Мевлют Чавушоглу. Турския Държавен съвет (висшият административен съд на страната) ще вземе без значение окончателното си решение по този въпрос през днешния ден (2 юли).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР