Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова афганистанските талибани да

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова афганистанските талибани да
Коментари Харесай

​Държавният секретар на САЩ Майк Помпео​ призова талибаните да преговарят

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео прикани афганистанските талибани да употребяват опцията за разговор с държавното управление в Кабул, съобщи Франс прес, цитирайки изказване на Държавния департамент.

 © Българска телеграфна агенция
Помпео се срещна през вчерашния ден във Вашингтон с пакистанския външен министър Шах Махмуд Куреши и означи, че има опция за реализиране на прогрес в мирния развой в Афганистан, се споделя още в изказването. Дипломатическите старания да се убедят талибаните да седнат на масата за договаряния с държавното управление в Кабул се ускоряват. През юни беше оповестено невиждано преустановяване на огъня, а през юли в Катар американски представители се срещнаха с ислямистки бунтовници. Множество набези на терен обаче помрачиха очакванията за спокойно решение.

Според Държавния департамент в разговора с пакистанския си сътрудник Майк Помпео е наблегнал на значимата роля, която Пакистан може да изиграе за споразумяване посредством договаряния на спора в Афганистан. Вашингтон постоянно упреква пакистански представители, че подценяват или даже сътрудничат с джихадистки групи, извършващи набези в Афганистан от базите си по границата сред двете страни. Исламабад отхвърля.

След първия си диалог с новия пакистански министър председател Имран Хан след изборите през август Помпео провокира дискусия, заявявайки, че е призовал за взимане на решителни ограничения против всички терористи, настоящи в Пакистан. Исламабад отхвърли, заявявайки, че в диалога въобще не са били споменавани терористи, настоящи на негова територия, напомня Агенция Франс Прес.

В изказването за вчерашната среща не се загатват терористични групи. Майк Помпео е уверил, че Съединени американски щати чакат с неспокойствие да работят с новото пакистанско държавно управление и желаят градивен разговор, акцентира Държавният департамент.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР