Държавният секретар на САЩ Антъни е провел вчера телефонни разговори

...
Държавният секретар на САЩ Антъни е провел вчера телефонни разговори
Коментари Харесай

Блинкен говори по телефона с външните министри на Египет, Саудитска Арабия, Йордания и Турция

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни е провел през вчерашния ден телефонни диалози след иранското нахлуване с ракети и дронове против Израел в нощта против 14 април с външните министри на четири страни, заяви Ройтерс, като се базира на изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати.

От Вашингтон прецизират, че Блинкън е разговарял с сътрудниците си от Йордания (Айман ас Сафади), Саудитска Арабия (принц Файсал бин Фархан бин Абдула), Египет (Самех Шукри) и Турция (Хакан Фидан). Пред всеки един от тях американският държавен секретар е засвидетелствал, че Съединени американски щати не търсят повишаване на напрежението в Близкия изток, като в това време ще продължат да поддържат Израел в неговата защита.

Специално с египетския външен министър Шукри Блинкън е разговарял и за потребността от увеличение на филантропичната помощ за палестинците в линията Газа, за отбраната на цивилното население там и за потребността от неотложно преустановяване на огъня в спора сред Израел и радикалната палестинска формация " Хамас ", което да докара до освобождението на държаните от ислямистите израелски заложници.

Същевременно Ройтерс съобщи, че министърът на външните работи на Египет е разговарял по телефона с сътрудниците си от Иран - Хосейн Амир Абдолахиан, и Израел - Израел Кац, като е изразил мнение за потребността от въздържаност. Шукри е призовал двамата " страните им да упражнят оптимален самоконтрол и да се въздържат от провокации, които биха покачили напрежението и неустойчивостта в района ", се споделя в изказването на египетското външно министерство.

В него се добавя, че Египет е подготвен да усили напъните си за справяне с актуалната рецесия, " която взима рисков процес, съвпадайки с рецесията в линията Газа, и основава в допълнение напрежение в горещите точки от района ". 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР