Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен сравни политиката на босненския

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен сравни политиката на босненския
Коментари Харесай

Блинкен: Додик върви по пътя на Путин

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съпостави политиката на босненския сръбски сепаратистки водач Милорад Додик с тази на търсения от Международния съд в Хага съветски президент Владимир Путин след дейностите му за ограничение на инакомислието и правата на ЛГБТК.

Блинкен написа в Туитър, че " офанзивите на Милорад Додик против главните права и свободи в Република Сръбска демонстрират, че той върви по властническия път на президента Путин ".

Република Сръбска е името на половината от Босна, която е доминирана от сърбите в страната. Додик е президент на образуванието и нееднократно се е застъпвал за разпадането на Босна като е влизал в конфликти със западни представители в балканската страна, съобщи „ Фокс Нюз “.



По-рано този месец държавното управление на Додик беше подложено на рецензии от страна на Съединени американски щати и Европейския съюз за това, че прокара закон за рекриминализиране на закононарушенията клюка и засегнатост, който беше оценен като офанзива против свободата на изложение и самостоятелните медии.

Додик също по този начин разгласи, че през идващите месеци ще бъде признат закон за възбрана на достъпа на ЛГБТК деятели до детски градини, учебни заведения и университети. Това стана единствено няколко дни откакто група хулигани нападнаха ЛГБТК деятели и публицисти в Баня Лука, административния център на Република Сръбска.

Додик, който е твърдо проруски надъхан, отхвърли западните рецензии и съобщи, че неговата конструкция ще прекъсне връзките си с посолствата на Съединени американски щати и Англия в Босна. Той отхвърли нуждата от американска поддръжка и разкритикува ангажираността на Вашингтон в Босна, в това число продължаващата финансова поддръжка.

" Щеше да е по-добре, в случай че те (САЩ) не бяха дали и един $, в случай че не се бяха заели толкоз доста ", написа той в Туитър в четвъртък.

Вашингтон и Лондон постановиха наказания на Додик и околните му сътрудници поради политиката му на подкопаване на западните старания за поощряване на помиряването и демокрацията в Босна след опустошителния етнически спор. Додик постоянно пътува до Москва и се среща с Путин там.

Блинкен съобщи, че Съединени американски щати, " представлявани от дипломат Майкъл Мърфи, не престават да се застъпват за демократичното и проспериращо бъдеще, което всички жители на Босна и Херцеговина заслужават ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР