Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отправи най-острата си публична

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отправи най-острата си публична
Коментари Харесай

САЩ критикуват Израел за цивилните жертви в Газа. В ООН гласуват ново искане за прекратяване на огъня

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен насочи най-острата си обществена рецензия към Израел във връзка войната ѝ против групировката " Хамас " в южната част на Газа. Той съобщи, че има разминаване сред обещанията на държавното управление за отбрана на цивилното население и действителния брой на жертвите, предава " Ройтерс ".

" Когато стоим тук съвсем седмица след началото на акцията в южната част на Газа... продължава да е неотложно Израел да заложи на отбраната на цивилното население. " Все още има разминаване сред желанието да се защитят цивилните жители и действителните резултати, които виждаме на място ", съобщи Блинкен на конференция след среща с английския външен министър Дейвид Камерън.

Израел предприе военната си интервенция в Газа в отговор на офанзивите на " Хамас " на 7 октомври, при които починаха близо 1200 души. Десетки хиляди палестинци са избягали в Рафах, покрай границата с Египет, до момента в който в Хан Юнис - втория максимален град в линията, не престават интензивните боеве. Израелските управляващи настояват, че вършат всичко допустимо, с цел да изведат цивилните в региона от заплаха и ги предизвестяват авансово за военни интервенции.

Израел декларира, че ще отвори граничния пункт Керем Шалом през идващите няколко дни, с цел да разреши доставката на помощи в Газа. Пунктът е затворен от 7 октомври, когато " Хамас " извърши жестоките си набези.

Организация на обединените нации ще гласоподава искане за преустановяване на огъня

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще се събере още веднъж, с цел да гласоподава резолюция неотложно преустановяване на военните дейности в Газа. Срещата е свикана по незабавно искане на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, който се базира на член 99 от Устава на Организация на обединените нации, който гласи, че генералният секретар може да показа на вниманието на съвета " всеки въпрос, който по негово мнение може да заплаши поддържането на интернационалния мир и сигурност ". От десетилетия насам никой в неговата роля не е правил това.

" В изискванията на непрекъснати бомбардировки от страна на Израелските отбранителни сили и без заслон и най-необходимото за оцеляване, чакам публичният ред скоро да се срине изцяло заради отчайващите условия, което ще направи невъзможна доставката на към този момент лимитираната филантропична помощ ", написа Гутериш.

Обединените арабски емирства към този момент приготвиха проекторезолюция, която ще бъде подложена на гласоподаване в петък. Последната версия на този документ е забелязана в четвъртък от " Франс прес " и в нея филантропичната обстановка в Газа се назовава " пагубна " и с нея се приканва за " неотложно филантропично преустановяване на огъня ".

Съединените щати и техният съдружник Израел се опълчват на прекратяването на военните дейности, защото считат, че това би било от изгода само за " Хамас ".

За да бъде призната резолюцията, са нужни най-малко девет гласа " за " и нито една от странните, които са непрекъснати членки на Съвета за сигурност да не наложи несъгласие. Това са Съединени американски щати, Русия, Китай, Франция и Англия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР