Блинкен приветства контраофанзивата на Украйна, докато САЩ обявява нова помощ за 1 милиард долара

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви нова помощ за
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви нова помощ за Украйна на обща стойност над 1 милиард долара при посещение в Киев, включително около 665 милиона долара за нови военни и цивилни помощ за сигурността, тъй като той приветства продължилата месеци контраофанзива срещу руските сили в югоизточната част на страната.

Новата помощ на САЩ ще включва системи за изстрелване на ракети HIMARS, противотанкови оръжия Javelin, танкове Abrams и други оръжейни системи, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер в сряда. Пентагонът каза, че също така ще изпрати боеприпаси с обеднен уран, които са много ефективни при пробиване на бронирани плочи, но тяхното използване е спорно.

„В продължаващата контраофанзива прогресът се ускори през последните няколко седмици. Тази нова помощ ще помогне да се поддържа и да се изгради по-нататъшен импулс“, каза Блинкен пред репортери на пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба в сряда, която съвпадна с руска атака в Източна Украйна, която уби най-малко 16 души.

Розиланд Джордан от Ал Джазира, репортаж от Вашингтон, каза, че последният пакет от военна помощ има за цел да подкрепи Украйна в нейната контраофанзива.

„175 милиона долара, които САЩ предоставят като пряка военна помощ, са в подкрепа на украинската военна контраофанзива, а именно чрез предоставяне наред с други неща боеприпаси с обеднен уран, които ще бъдат изстреляни от танкове Abrams, 10 от които ще пристигнат в Украйна по средата на септември“, каза тя.

Блинкен се срещна и с президента Володимир Зеленски, който благодари на САЩ за подкрепата, но предупреди, че Украйна очаква трудни месеци с наближаването на зимата.

„Щастливи сме, че не сме сами през тази зима, ще го направим заедно с нашите партньори“, каза той на Блинкен.


Запитан за посещението на Блинкен, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Москва смята, че Вашингтон планира да продължи да финансира украинската армия, „за да води тази война до последния украинец“.

Той каза, че помощта на САЩ за Киев няма да повлияе на хода на това, което той нарече специална военна операция на Русия.

Посещението на Блинкен беше засенчено от атаката срещу Константиновка – източен град с близо 70 000 души на около 20 километра (12 мили) от фронтовата линия. Руски обстрел уби най-малко 16 души и рани десетки на пазар в града, според официални лица.

„Това руско зло трябва да бъде победено възможно най-скоро“, каза Зеленски, описвайки го като умишлена атака срещу „мирен град“. Помощници публикуваха кадри, показващи експлозия след нещо, което прозвуча като приближаваща ракета, и хора, които се бързат да търсят прикритие или падат на земята.

Русия не коментира веднага атаката и отрече умишлено да е насочена към цивилни.

Белият дом осъди атаката, наричайки я „брутална“.

„Тези брутални руски атаки подчертават колко е важно да продължим да подкрепяме народа на Украйна, докато той защитава своята територия“, каза Жан-Пиер.

Междувременно хуманитарният пратеник на ООН за Украйна осъди атаката.

„Отвратителното нападение, което преди няколко часа удари населен пазар в Константиновка, в района на Донецк, жестоко цивилни в тази разкъсвана от война общност, убивайки и ранявайки десетки възрастни и деца“, каза хуманитарният координатор Денис Браун в изявление.

Европейският съюз също осъди атаката, наричайки я „отвратителна и варварска“.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР