Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че в близко

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че в близко
Коментари Харесай

Антъни Блинкен: Още 400 допълнителни войници ще пристигнат в Литва от САЩ

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели, че в близко бъдеще в Литва ще дойдат още 400 бойци от неговата страна. Той приказва в понеделник във Вилнюс на взаимна конференция с литовския външен министър Габриелиус Ландсбергис, предава

„ През идващите дни в Литва ще дойдат още 400 души от бойната група на 1-ва бронирана бригада на Съединени американски щати “, сподели Блинкен.

В неделя ръководителят на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати военачалник Марк Мили на конференция в централния полигон на литовската войска в Пабраде (близо до границата с Беларус), в региона, където е бил ситуиран ротационен американски батальон в продължение на няколко години, съобщи, че Съединени американски щати ще усилят военното си наличие в Литва, изпращайки там бронирана техника, артилерия и елементи за противовъздушна защита (ПВО). Според военачалник Джон Колашески, пълководец на 5-ти корпус на армията на Съединени американски щати, който съпровожда Мили, „ въздушни и противоракетни радари, батерия от самоходни артилерийски системи М-109, системи за противовъздушна защита Avenger, оборудвани с ракети с дребен обхват на деяние Stinger, ще да бъдат ситуирани в Литва.

Ангажиментът на Съединените щати към член 5 от Вашингтонския контракт за групова защита на НАТО е хладнокръвен, добави Блинкен.

„ Ангажиментът на Съединените щати към член 5 – „ Атака против един е офанзива против всички “ (от Вашингтонския контракт за групова защита на НАТО – бел. ТАСС) – е заветен “, сподели Блинкен.

„ Както президентът на Съединени американски щати Джо Байдън акцентира единствено преди няколко дни: ние ще пазиме всеки сантиметър от територията на НАТО, в случай че бъде атакувана “, съобщи още Блинкен.

В същото време Блинкен увери, че в актуалната обстановка Съединени американски щати и Литва са солидарни с народа на Украйна.

„ В подтекста на актуалната рецесия Съединените щати и Литва са обединени в нашата решителност да застанем на страната на Украйна “, заключи държавният секретар и добави, че размерът на филантропичната помощ за Украйна сега се усилва.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР