Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е в Ханой на

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е в Ханой на
Коментари Харесай

Блинкен във Виетнам: Разговори за задълбочаване на връзките

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен е в Ханой на първото си посещаване във Виетнам, откогато е първи посланик на Съединени американски щати. Той се срещна с виетнамския министър-председател Фам Мин Чин, с който разискаха задълбочаването на връзките сред двете страни, съобщи VOA.

Посещението на Блинкен във Виетнам е част от акцията на администрацията на Байдън за противопоставяне на възходящото въздействие на Китай в района.

Той се срещна с други високопоставени чиновници, измежду които беше и виетнамският общоприет секретар Нгуен Фу Чонг, като разговаряха за възстановяване на дипломатическите връзки и връзките в региона на сигурността.

" За президента [Джо] Байдън, за Вашингтон това е една от най-динамичните и една от най-важните връзки, които сме имали ", съобщи Блинкен на конференция след цялостния набор от задължения в Ханой.

" През последните няколко десетилетия те имат забележителна траектория. Нашето разбиране е, че тя може и ще стане още по-силна ", сподели Блинкен.

Не е ясно по кое време може да се стигне до възстановяване на формалните връзки, макар че Блинкен изрази вяра, че това може да се случи " през идващите седмици и месеци ".

Блинкен означи пред репортерите, че сигурността е главен приоритет и уточни, че Вашингтон завърши изпращането на трети морски катер в поддръжка на бреговата защита на Виетнам.

Вашингтон и американските отбранителни компании подчертаха, че биха желали да засилят военните си доставки за Виетнам, които сега се лимитират най-вече до кораби за брегова защита и образователни самолети, защото страната се стреми да се диверсифицира от главния си снабдител - Русия.

Съединени американски щати построяват в Ханой посолство на стойност 1,2 милиарда $ - стъпка, която има за цел да покаже уговорката на Съединени американски щати за възстановяване на връзките с комерсиалния сътрудник от Югоизточна Азия. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР