Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е разговарял в петък

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е разговарял в петък
Коментари Харесай

Открийте разликите. Как двете пресслужби отразиха разговора между Радев и Блинкен

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен е разговарял в петък с българския президент Румен Радев .

Двамата са разискали по телефона тематики от сред България и Съединени американски щати , както и провокациите пред сигурността, произлизащи от войната на Русия против Украйна .

Информация за диалога им беше публикувана паралелно от прессекретариата на президентството и от уеб страницата на Държавния департамент на Съединени американски щати. В акцентите, маркирани в двете известия обаче, се следят известни нюанси.
Какво гласи новината от Държавния департамент
Според формалното американско известие Блинкен е приказвал с Радев за последните развития в непредизвиканата война на Русия против Украйна, като държавният секретариат е приветствал решението на българския парламент да даде военна помощ на Украйна в поддръжка на самоотбраната на страната.

В него се споделя още, че Антъни Блинкен е подчертал смисъла на енергийната диверсификация и промените във върховенството на закона в България за поощряване на просперитета на българския народ и солидарността в границите на Европейски Съюз.
Какво гласи известието от българския президент
Според прессекретариата на Румен Радев двамата с Блинкен са разискали нуждата от оказването на поддръжка за Украйна в тежките условия на целеустремено разрушение на нейната енергийна и гражданска инфраструктура, от което страдат и милиони почтени хора.

В текста, изпратен до медиите, не се загатва за военната помощ, която да бъде изпратена на Украйна. Самият Радев неведнъж се е обявявал срещу даването на българско оръжие на Украйна, повтаряйки, че това може да въвлече страната в спора.

За разискване на промени във върховенството на закона в България също на никое място не става дума в прессъобщението от президентството.

Вместо това в него се споделя, че президентът е разискал с държавния секретар на Съединени американски щати тематики, свързани с в Бургас – нещо, което не се загатва в надалеч по-краткото известие на уеб страницата на Държавния департамент.

Според прессекретариата президентът Радев е откроил опцията за построяването на петролопровод от Александруполис към Бургас , тъй че да не се стига до затварянето на „ основно дружество за българската стопанска система “, растеж на безработицата, недостиг в доставките на горива и увеличение на цените им.

Като акцент на диалога е посочена тематиката за енергийната диверсификация и предприемането на своевременни ограничения за обезпечаването на различни за рафинерията в Бургас , след приключването на дерогацията за импорт на съветски петрол.

Според пресслужбата му Радев е призовал и за търсенето на решение България да получи изтребители на лизинг, до момента в който не бъде образувана българската ескадрила от изтребители F-16.

Също по този начин се споделя, че президентът е изразил пред Антъни Блинкен упованието си България да се причисли към Шенген през 2023 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР