Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в телефонно разговор с

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в телефонно разговор с
Коментари Харесай

Блинкън: САЩ ще подкрепят Украйна в лицето на руската агресия

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън в телефонно диалог с украинския външен министър Дмитро Кулеба изрази поддръжка за териториалната целокупност на Украйна , се споделя в изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати, представено от " Индипендънт ".

Коментарите на Блункън са откакто главнокомандващият на Украйна Руслан Хомчак съобщи, че " в опасност за сигурността на страната ". Това се случва, откакто съглашението за преустановяване на огъня сред Украйна и подкрепяните от Русия сепаратисти бе нарушено неведнъж.

Според Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) през последните няколко дни е имало стотици нарушавания на прекратяването на огъня , в това число 493 за един ден на 26 март.

В всекидневен отчет от 31 март специфичната задача за наблюдаване на ОССЕ в Украйна оповестява, че са видели " противотанкови мини, някои за първи път , покрай Бетманов, Василевка, Спартак и Крута Балка в Донецк ".
 Армията на Украйна разгласи висока подготвеност за участие в НАТО
Армията на Украйна разгласи висока подготвеност за участие в НАТО

" Сигурен съм, че ще бъдем пълноправни членове на НАТО "

, заяви армията на Украйна предходната седмица. Споразумението за преустановяване на огъня бе финализирано през юли предходната година. Русия отхвърли военно наличие в района на Донбас.

Джеймс Шер, в своето мнение в Международния център за защита и сигурност, сподели, че " горещата осведомителна война, пълзящата ескалация и други предизвестия и събития демонстрират, че Русия се насочва към следващата офанзива против Украйна ".

Блинкън увери Украйна в поддръжката на Съединени американски щати в резултат на " дестабилизиращите дейности " на Русия в района, се споделя в изказването.
 Москва упрекна Киев за влошаващата се обстановка в Източна Украйна
Москва упрекна Киев за влошаващата се обстановка в Източна Украйна

С Нормандския формат нещата са зле

Междувременно Кремъл съобщи, че е угрижен от възходящото напрежение в Източна Украйна и че се тормози, че държавните сили на Киев могат да създадат нещо, с цел да рестартират спора с проруските сепаратисти.

Според известията на американските медии, военачалник Марк Мили , ръководителят на Съвместния шеф на щабовете на Съединени американски щати се е свързал с сътрудниците си в Украйна и Русия в сряда, само че наличието на телефонните диалози не е разкрито.

Междувременно представителят на Пентагона Джон Кирби съобщи, че ще се свържат с Русия , с цел да обсъдят ескалацията и също по този начин ще се съветват със съдружниците от НАТО .

Дмитрий Песков, представителят на Кремъл, съобщи във вторник, че " откровено се надява ", че боевете няма да ескалират. Стълкновенията подкопават " скромните достижения, реализирани по-рано ".
 НАТО изпрати 10 пъти изтребители против съветски самолети за ден
НАТО изпрати 10 пъти изтребители против съветски самолети за ден

Необичаен пик на полети над Северния Атлантик, Северно море, Черно море и Балтийско море
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР