Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън смята, че Северноатлантическият алианс

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън смята, че Северноатлантическият алианс
Коментари Харесай

Блинкън: НАТО не е враждебен към Русия

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън счита, че Северноатлантическият алианс не има намерение да подхваща нападателни дейности против Русия. Той очерта тази позиция в петък в онлайн форума Reuters Next, написа

" Мисля, че най-важното нещо - и президентът на Русия Владимир Путин наподобява не го взема поради или пренебрегва - че НАТО е защитителен съюз, транспарантен съюз ", сподели Блинкън, разяснявайки изказвания, които Москва счита за червени линии, по-специално по-нататъшното доближаване на инфраструктурата на НАТО към съветските граници и разполагането на ударни комплекси на територията на Украйна, както и хиперзвукови оръжия.

" Не знаем какви са желанията на президента Путин. Но ние знаем какво се е случвало в предишното, сподели държавният секретар

" Това не е алианс, ориентиран към Русия, това не е алианс, който има намерение да прибегне до нападателни дейности против Русия ", продължи държавният секретар на Съединени американски щати, визирайки НАТО. Според него " единствената експанзия, която се следи в този район през последните години, за жалост идва от Русия: първо против Грузия, а по-късно против Украйна ". " Така че мисля, че това е доста неверен метод на гледане на нещата ", добави Блинкън.

" Единствената опасност, която съществува в този момент, е опасността от възобновена съветска експанзия против Украйна ", аргументира се той. " Наистина желаеме това да не се случва ", добави шефът на американската дипломация.

Според Блинкън дейностите на Москва " доведоха до подсилване на защитата на НАТО ", в това число " по-близо до Русия ". " Президентът Путин споделя, че това желае да избегне ", добави държавният секретар. " Президентът Путин би трябвало да обмисли това и, в случай че има опасения, основателни страхове за сигурността, да не прибягва до дейности, които са провокативни и принуждават Алианса да ускори защитата си ", сподели външният министър на Съединени американски щати.

Напоследък в западните страни, както и в Украйна, непрестанно се вършат изказвания за допустимо съветско навлизане на украинска територия. В Москва сходни изказвания се назовават ​​празна и безпочвена ескалация на напрежението. И по този начин, прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков не изключи, че това може да се направи, с цел да се оправдаят провокациите в Донбас, и предизвести, че опитите за принудително разрешаване на казуса в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последствия.

Той също по този начин увери, че Русия ще постави всички вероятни старания, с цел да помогне на Украйна да позволи спора в Донбас, като в същото време резервира придържането си към Нормандския формат и Минските съглашения.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР