Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна със саудитския

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна със саудитския
Коментари Харесай

Антъни Блинкън бори руското влияние в Саудитска Арабия

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън се срещна със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в ранните часове в сряда в Джеда и двамата са разискали необятен кръг от двустранни въпроси в " отворен, прям " диалог, предава Ройтерс, като цитира изказване на американски представител.

Висшият американски посланик дойде в Саудитска Арабия късно във вторник за дълго чакано посещаване на фона на доста влошените връзки сред двете страни заради задълбочаващи се разногласия в доста сфери - от политиката на Иран до проблемите на районната сигурност, цените на петрола и човешките права.

Вашингтон също по този начин се надява да продължи диалозите за допустимо нормализиране на връзките сред кралството и Израел, като в същото време се стреми да противодейства на разширяващото се китайско и съветско въздействие в района.

Блинкън и престолонаследникът, фактическият държател на кралството, са разговаряли един час и четиридесет минути, като са обгърнаха доста тематики, в това число Израел, спора в Йемен, вълненията в Судан, както и спазването на човешки права в Саудитска Арабия.

" Имаше добра степен на доближаване на евентуални начинания, където споделяме едни и същи ползи, като в същото време признаваме къде имаме разлики ", сподели американският чиновник пред Ройтерс.
 Съединени американски щати вземат участие във военно обучение в Саудитска Арабия
Съединени американски щати вземат участие във военно обучение в Саудитска Арабия

Нови съдружници

Очакваше се огромна част от полемиката да бъде доминирана от вероятното нормализиране на връзките сред Саудитска Арабия и Израел, макар че формалните лица омаловажаваха вероятността за някакъв неотложен или огромен прогрес по въпроса.

Саудитска Арабия, мощен център в Близкия изток и дом на двете най-важни светилища на исляма, даде благословията си на съседите от Персийския залив Обединените арабски емирства и Бахрейн да открият връзки с Израел през 2020 година при предходната администрация на Съединени американски щати на Доналд Тръмп.

Рияд не последва образеца им обаче, заявявайки, че задачите на палестинската държавност би трябвало да бъдат прегледани първо. През април, районен противник и даже зложелател на Израел.
 Иран отваря още веднъж посолството си в Саудитска Арабия
Иран отваря още веднъж посолството си в Саудитска Арабия

В сходство със съглашение с посредничеството на Китай

Разработването на гражданска нуклеарна стратегия е измежду изискванията на Рияд за нормализиране на връзките с Израел , сподели източник, осведомен с полемиките, потвърждавайки материал на New York Times от март. Саудитски или американски чиновници не са удостоверили обществено това.

Часове преди да замине за Саудитска Арабия, в тирада във Вашингтон, Блинкън сподели, че Съединените щати имат " същински интерес за националната сигурност " да се застъпват за нормализиране на саудитско-израелските връзки, само че предизвести за времевата рамка.

Саудитския престолонаследник и Блинкън също по този начин и евентуалните способи за разрешаване на оставащите проблеми, като американският държавен секретар е благодарил на престолонаследника за ролята на кралството в настояването за и подпомагането на евакуацията на жители на Съединени американски щати.

Блинкън също по този начин е повдигнал проблемите с правата на индивида в Саудитска Арабия, както на необятно равнище, по този начин и по отношение на съответни случаи, само че не излиза наяве кои са тези случаи.

Кралството налива стотици милиарди долари в трансформиране и отваряне на стопанската система си, с цел да понижи зависимостта от суровия нефт. Реформите бяха съпроводени от редица арести на критици на престолонаследника, както и на предприемачи, духовници и правозащитници.
 Саудитска Арабия: диверсификацията от панамериканизма
Саудитска Арабия: диверсификацията от панамериканизма

Основният приоритет за КСА остава същият: минимализирането на евентуалните опасности, идващи от геополитическата среда на страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР