Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с лидерите

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с лидерите
Коментари Харесай

Блинкън се среща с Ердоган в началото на дипломатическата си обиколка в Газа

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън се срещна с водачите на Турция и Гърция в събота при започване на едноседмично пътешестване, целящо усмиряване на напрежението, което се разрасна в Близкия изток след началото на войната на Израел с " Хамас " през октомври, предава " Ройтерс ".

Най-високопоставеният посланик в администрацията на Байдън стартира в Истанбул, срещайки се с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган ,, за диалози.

Блинкън и външният министър Хакан Фидан по-рано разискаха войната и филантропичната рецесия в Газа и процеса на Турция за одобрение на участието на Швеция в НАТО , се споделя в изказване на турското външно министерство.

Американски чиновници са разочаровани от дългия развой, само че са уверени, че Анкара скоро ще утвърди присъединението на Швеция , откакто завоюва поддръжката на турския парламент предишния месец, сподели почитан чиновник на Държавния департамент, пътуващ с Блинкън, говорейки при изискване за анонимност.

Американските законодатели задържаха продажбата на изтребители F-16 на Турция, до момента в който не подпише присъединението на Швеция към Организацията на Северноатлантическия пакт.
 Ердоган: Позитивни решения от Съединени американски щати и Канада ще оказват помощ за напредване на Швеция към НАТО
Ердоган: Позитивни решения от Съединени американски щати и Канада ще оказват помощ за напредване на Швеция към НАТО

Турция употребява този въпрос като разменна монета

Швеция, която дружно с Финландия след нахлуването на Русия в Украйна при започване на 2022 година, ще стане 32-ият член на алианса. Финландия се причисли предходната година.

По-късно Блинкън ще пътува до остров Крит, с цел да се срещне с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис . Друга членка на НАТО Гърция чака утвърждението на Конгреса на Съединени американски щати за продажба на изтребители F-35.

" Ще обсъдим този въпрос. Мисля, че ще има позитивно развиване " , сподели гръцкият външен министър Йоргос Герапетрит пред гръцката телевизия Skai.

Обиколката на Блинкън през идващите дни ще включва арабските страни, Израел и окупирания Западен бряг, където той ще насочи обръщение, че Вашингтон не желае районна ескалация на спора в Газа.

Американският чиновник сподели, че Турция има връзки с доста страни в спора, като има поради връзките й с съперника на Съединени американски щати Иран и " Хамас ". За разлика от Съединени американски щати, Турция не гледа на " Хамас " като на терористична формация и приема някои от нейните членове.

Войната стартира, когато палестинските бойци на, убивайки 1200 души и вземайки 240 заложници.

Ответната атака на Израел е умъртвила 22 700 палестинци, съгласно палестински чиновници, а спорът се е популяризирал в, и.

Блинкън също по този начин се надява да реализира прогрес в договарянията за това по какъв начин може да се ръководи Газа, в случай че и когато Израел реализира задачата си да изкорени " Хамас ".

Вашингтон желае страните от района, в това число Турция, да играят роля в реконструкцията, ръководството и вероятно сигурността в Ивицата Газа , която се ръководи от " Хамас " от 2007 година, сподели служителят.
 Израел към
Израел към " Хизбула ": Предпочитаме мира, само че боен отговор не е изключен

След острото изказване на Хасан Насрала
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР