Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Кайро в

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Кайро в
Коментари Харесай

Антъни Блинкън започна близкоизточната си обиколка от Кайро

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън дойде в Кайро в неделя , започвайки тридневно посещаване в региона на Близкия изток, на фона на ескалация на насилието сред израелци и палестинци . Очаква се Иран и войната в Украйна да бъдат отпред в дневния ред на визитите му, предава Ройтерс.

След Кайро Блинкън ще се насочи в понеделник към Йерусалим, където новото дясно държавно управление на премиера Бенямин Нетаняху провокира угриженост, както вкъщи, по този начин и в чужбина по отношение на бъдещето на светските полезности на Израел, развалените етнически връзки и застоя в мирните договаряния с палестинците.

През последните дни сме очевидци на вълна от смъртоносно принуждение сред израелци и палестинци , което ускорява страховете за поредна спирална ескалация.

при нахлуване пред синагога в Йерусалим в петък. Това е най-тежкият сходен случай в региона на Йерусалим от 2008 година насам и последва на окупирания Западен бряг в четвъртък, най-смъртоносната там от години.

В договарянията с новата израелска администрация, която включва ултранационалистически партии, които упорстват за разширение на селищата на Западния бряг, Блинкън ще повтори апелите на Съединени американски щати за успокоение и ще подчертае поддръжката на Вашингтон за решение с две страни, макар че американски чиновници признават, че мирни договаряния по въпроса са малко евентуални в близко бъдеще .

Блинкен също ще пътува до Рамала, с цел да се срещне с президента на Палестинската власт Махмуд Абас, други палестински публични лица и членове на гражданското общество.

Правителството на Нетаняху предложи цялостна промяна на правосъдната система, която ще ускори политическия надзор върху назначението на съдии, като в същото време ще отслаби способността на Върховния съд да анулира законодателство или да се произнася против дейностите на държавното управление. Предложенията провокираха огромни улични демонстрации против това, което протестиращите считат за евентуално подкопаване на правосъдната самостоятелност.

Война на Русия в Украйна също ще бъде в дневния ред на визитата. Украйна, която получи огромни количества военно съоръжение от Съединените щати и Европа, изиска от Израел да даде системи за събаряне на дронове, в това число тези, доставени от районния съперник на Израел Иран.

Израел отхвърли тези претенции. Въпреки че осъди съветската инвазия, Израел ограничи помощта си до филантропична помощ и защитно съоръжение, базирайки се на желанието за продължение на съдействието с Москва в Сирия и за гарантиране на благосъстоянието на съветските евреи.

Очаква се да бъде разисквана нуклеарната стратегия на Иран, като напъните на администрацията на Байдън за възкръсване на нуклеарната договорка от 2015 година са в застой на фона на опасенията в Израел, че Техеран ще се снабди с нуклеарно оръжие.
 Израел отхвърли на Съединени американски щати да праща ракети на Украйна
Израел отхвърли на Съединени американски щати да праща ракети на Украйна

Израел се закле да не дават смъртоносна помощ на Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР