Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отправи остри критики към

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отправи остри критики към
Коментари Харесай

Блинкън с остри критики към Азербайджан заради военната операция в Карабах

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън насочи остри рецензии към Азербайджан поради военната операцияв Нагорни Карабах. Според дипломата дейностите на Баку " опонират на разрешаването на казуса в района ".

" Искаме ясно да заявим, че в сходство с цялостната позиция на Съединени американски щати потреблението на мощ е недопустимо и опонира на напъните, които поставяме, само че което е по-важно, на напъните, които поставят и двете страни за намиране на заслужено и почтено спокойно решение в района. Това отразява ползите както на Азербайджан, по този начин и на Армения. " - означи Блинкън по време на конференцията си.

По думите му Съединени американски щати дружно с Европейския съюз ще предизвикват мирното споразумяване на обстановката в Карабах и нормализирането на армено-азербайджанските връзки. Ето за какво, както акцентира ръководителят на Държавния департамент, Съединени американски щати се опълчват на военната интервенция, провеждана от Азербайджан, и упорстват за продължение на консултациите на политическо и дипломатическо ниво.

На 19 септември Азербайджан предприе " антитерористични ограничения от локален темперамент " на територията на непризнатата Република Нагорни Карабах. Според Гегам Степанян, комисар по правата на индивида в Нагорни Карабах, вследствие на дейностите на азербайджанската войска в района са починали минимум 200 души, а други 400 са били ранени. На 20 септември президентът на Азербайджан Илхам Алиев съобщи, че всички задания на интервенцията в района са били изпълнени в границите на 24 часа.

Съветникът на азербайджанския президент по външната политика Хикмет Хаджиев съобщи, че Баку планува прошка за военните от Нагорно-Карабахската република, които сложат оръжие. Арменският министър-председател Никол Пашинян съобщи, че жителите на Нагорни Карабах могат да бъдат евакуирани на територията на републиката, в случай че животът в района под контрола на Азербайджан стане неосъществим за тях. Армения е подготвила 40 000 места за настаняване на хора. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР