Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви в интервю за

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви в интервю за
Коментари Харесай

Блинкън: САЩ внесоха в ООН проект за резолюция за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън разгласи в изявление за саудитска медия, че Съединени американски щати са показали пред членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации план за резолюция, в която се приканва за " неотложно преустановяване на огъня, обвързано с освобождението на заложниците " в линията Газа, съобщи Франс прес.

" Всъщност ние внесохме в Съвета за сигурност резолюция, която приканва за неотложно преустановяване на огъня, обвързано с освобождението на заложниците, и мощно се надяваме, че страните ще я поддържат ", сподели нощес Блинкън пред саудитската медия " Ал Хадат " при посещаване в Саудитска Арабия по отношение на войната сред Израел и " Хамас ".

Държавният секретар изрази вяра, че тази самодейност ще изпрати " мощен сигнал ".

Вашингтон наложи несъгласие на няколко резолюции, призоваващи за неотложно преустановяване на огъня във войната сред Израел и палестинското ислямистко придвижване. В текста, до който Агенция Франс Прес е получила достъп, се акцентира " нуждата от неотложно и трайно прекъсване на огъня, с цел да се отбрани цивилното население от всички страни и да се даде опция за снабдяване на филантропична помощ от първа нужда ". В него се споделя също, че " недвусмислено се поддържат интернационалните дипломатически старания за реализиране на такова преустановяване на огъня, обвързано с освобождението на заложниците, които остават в плен ".

Агенция Франс Прес отбелязва, че за момента не е планувано гласоподаване на този текст.

" Разбира се, ние поддържаме Израел и неговото право да се брани /.../, само че в същото време е безусловно неотложно да се съсредоточим и да превърнем в приоритет мирните жители, преживяващи такива ужасни премеждия, като ги защитим и им осигурим филантропична помощ ", съобщи Блинкън, написа Българска телеграфна агенция.

Откакто в края на февруари блокираха алжирска проекторезолюция, призоваваща за " неотложно филантропично прекъсване на огъня " в Газа, американците договарят за различен текст, в който се натъртва върху поддръжката за дипломатическите старания на място за реализиране на шестседмично помирение в подмяна на освобождение на заложниците. Текстът претърпя няколко промени и съгласно дипломатически източници не е имал особени шансове да бъде утвърден от Съвета за сигурност.

Ден след срещата си със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в Джеда, Антъни Блинкън идва през днешния ден в Кайро за диалози с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР