Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обещал да помогне Пентагонът

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обещал да помогне Пентагонът
Коментари Харесай

Блинкън ще помогне да получим от САЩ заместващо въоръжение

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън заречен да помогне Пентагонът да ни достави заместващи качества на мястото на изтичащия запас на доста от въоръженията ни.

Това съобщи служебният външен министър и предстоящ дипломат в НАТО Николай Милков пред български публицисти в Брюксел Той взе участие в срещата на първите дипломати на страните членки на пакта.

Блинкън се поинтересувал дали американското военно ведомство е осведомено и заречен да следи случая.

Станало ли е дума България да даде на Украйна остаряло въоръжение, а в подмяна да получи ново от съдружниците, попита Клуб Z.

„ Този въпрос в този подтекст тъкмо не беше обсъждан. Беше обсъждан въпросът, че имаме изтичащ запас и една бездна в качествата. Когато да вземем за пример на самолетите им изтече ресурсът, което ще стане скоро, ще имаме 2 или 3 години напред, в границите на които няма да имаме въобще други благоприятни условия да пазиме въздушното ни пространство. Ще би трябвало да разчитаме на съдружниците “, отговори Милков.

И добави, че по отношение на това какво би станало с нашето въоръжение, е въпрос, която би трябвало да бъде решен на други равнища от парламент, най-вероятно от бъдещото държавно управление.

На срещата с Блинкън е разисквано и българското присъединяване във формата „ Г-7+ “. Той е иницииран от Съединени американски щати, а ние сме поканени като една от страните от Източна Европа, които могат да способстват за възобновяване и стабилизирането на обстановката в Украйна.

За първи път от 6 години се състоя среща на Комитета „ НАТО-Украйна “. Външните министри са удостоверили политическата и материалната поддръжка, която страните им оказват на нападнатата от Русия страна.

„ Материалната поддръжка се оказва по народен симптом. НАТО стои отвън военните дейности и се стреми да не бъде разпозната като част от войната. Страните работят съгласно своите национални цели, ограничавания и други “, уточни шефът на българската дипломация.

Главната задача на алианса е да бъде готова по най-хубав метод срещата на върха във Вилнюс през юли. По отношение на Украйна се разяснява опцията за обща декларация сред нейния президент Владимир Зеленски и държавните глави на страните членки, в която да се фиксират бъдещите измерения на връзките сред алианса и Киев. Тази намира се чака да бъде мощен сигнал както за поддръжката за Украйна, по този начин и за Русия, която би трябвало да се съобрази с обстоятелството на тези стратегически връзки.

Всички министри виждат Украйна като евентуален предстоящ член на НАТО, сподели Николай Милков. За момента напъните са съсредоточени да бъде доказана тази вероятност и да бъдат реализирани избрани единодушия към съответните параметри на това, което ще докара до участие – приемане на проект за дейности по участието, повишение на оперативната съгласуемост на въоръжените сили на Украйна с натовските стандарти, промяната на отбранителния й бранш. По този път всички са минали всички членки на пакта.

Срокове не могат да бъдат закрепени, никой в този момент не приказва за това, отговори министърът на въпрос на Клуб Z.

За момента се разяснява приемането на Швеция. Намерението е да се реализира пълноправно участие към срещата във Вилнюс. Това по думите на Милков е постижимо, защото сред Стокхолм и Анкара има подписан меморандум. На базата му биха могли да бъдат признати известни законодателни промени в Швеция, които да доведат до повдигане на турското несъгласие. Колкото до Унгария, оттова са декларирали, че няма да бъдат последните, която да ратифицират участието на скандинавското кралство.

Вчера член на НАТО стана Финландия, която подаде молба дружно с Швеция. Така страните от алианса са към този момент 31.

България желае да подпише декларация за общи планове с Англия, сподели още Милков. Той е имал среща с сътрудника си Джим Клевърли. Декларацията би трябвало по нов метод да дефинира връзките ни, като запълни празнините, оставени след излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз. Преди двете страни имаха структурирано сътрудничестнво в границите на Европейски Съюз. Сега тези неща би трябвало да бъдат решавани на двустранна основа.

„ Имаме план, който сега е предаден на английската страна, с цел да прегледат в Лондон опциите, сферите на деяние, евентуалните средства, които биха били нужни “, разясни Милков.
Милков чака до края на месеца да стане дипломат в НАТО
Николай Милков чака най-късно до края на месеца да заеме поста си на непрекъснат представител на България в НАТО. 

„ Това е нещо, което желая да стане допустимо най-бързо. Повече от година към този момент нямаме непрекъснат представител тук “, сподели той.

Служебното държавно управление издаде предходната седмица разпореждане за назначението му. Остава единствено президентът Румен Радев да подпише указа.

Предишният непрекъснат представител Драгомир Заков бе изтеглен през март 2022 година, с цел да стане министър на защитата в кабинета на Кирил Петков. Редовното държавно управление не изпрати нов дипломат.

Така задачата била трансферирана на служебните кабинети. Първия път в София решили да изчакат ново постоянно държавно управление. Запитан в Народното събрание, Милков дал отговор, че кабинетът избира да изчака, защото има късмет да бъде формиран постоянен подобен. Но не се получило.

Министърът бе безапелационен, че не е предложил самичък своята кандидатура. В Министерския съвет в президентството били препоръчани други 8 имена за разискване. Решението е взето на други равнища, сподели Милков. Той не отговори дали това са президентът или министър председателят, само че посочи, че тези равнища са по-високи.

Милков е признателен за оказаното му доверие. И даде обещание да не жали сили на новия си пост.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР