Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън днес е поискал в

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън днес е поискал в
Коментари Харесай

Блинкън звънна на Лавров за задържания журналист от WSJ

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън през днешния ден е изискал в телефонен диалог с съветския си сътрудник Сергей Лавров освобождението на американския публицист Еван Гершкович.

Това са удостоверили в изказвания Държавният департамент на Съединени американски щати и съветското външно министерство, оповестиха " Ройтерс " и " Интерфакс ".

По време на диалога Лавров категорично е отбелязал, че Гершкович е бил хванат на мястото на престъплението при опит да получи секретна информация. Според Москва, той е събирал данни , представляващи държавна загадка, под прикритието на журналистически статус. Затова казусът ще бъде решен от съда. 

В острото изказване на съветското външно министерство се упорства също по този начин за нуждата от ценене решенията на съветските управляващи, взети в сходство с законодателството и интернационалните отговорности на Руската федерация. Недопустимо е, съгласно него, публични лица във Вашингтон и западни медии да се пробват да придадат на този случай политическа багра. 

Блинкън от своя страна е изразил сериозната угриженост на Съединените щати по отношение на неприемливото задържане от страна на Русия на жител на Съединени американски щати и публицист. Той прикани за незабавното му освобождение. 

Припомняме, че американският публицист Еван Гершкович от Wall Street Journal (WSJ)в края на март беше арестуван в Русия и упрекнат в шпионаж. WSJ отхвърли обвиняванията. 

Шефовете на повече от 30 медии от целия свят подписаха писмо до съветския дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов, в което упорстват за освобождението на журналиста.
 Байдън за първи път разяснява ареста на американския публицист в Русия
Байдън за първи път разяснява ареста на американския публицист в Русия

Съединени американски щати не плануват ответни ограничения към този момент

" Гершкович е публицист, а не разузнавач, и би трябвало да бъде освободен неотложно и абсолютно ", се споделя в писмото, квалифицирано от Комитета за отбрана на публицистите.

Необоснованият и неправдив арест на Гершкович съставлява забележителна ескалация на дейностите на Вашето държавно управление против пресата. Русия изпраща обръщение, че публицистиката в границите на вашите граници е криминализирана и че задграничните репортери, които желаят да отразяват събития от Русия, не се употребяват от върховенството на закона ".

Писмото е подписано от ръководителите на " Ню Йорк Таймс ", " Вашингтон пост ", " Би Би Си Нюз ", " Евронюз ", " Блумбърг ", " Скай Нюз ", " Икономист " и други медии.
 Кремъл отговори на WSJ за задържания публицист
Кремъл отговори на WSJ за задържания публицист

От вестника приканват за експулсирането на всички съветски публицисти от Съединени американски щати

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също прикани съветското държавно управление да освободи журналиста.

Wall Street Journal прикани за експулсиране от Съединени американски щати на съветски публицисти и на съветския дипломат в Съединени американски щати. Според обява на изданието това " би бил предстоящият най-малко ".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР