Държавният секретар Майк Помпео при обявяването на решението на САЩ.

...
Държавният секретар Майк Помпео при обявяването на решението на САЩ.
Коментари Харесай

САЩ станаха първата страна, напуснала на Съвета на ООН за правата на човека

Държавният секретар Майк Помпео при оповестяването на решението на Съединени американски щати.

Още по тематиката
Европейски Съюз: Излизането на Съединени американски щати от Съвета за човешките права може да подкопае международната им роля
от Дневник,20 юни 2018 Съединени американски щати напущат учреденият преди 12 години Съвет на Организация на обединените нации за правата на индивида, тъй като считат, че той се е трансформирал в конструкция, която е " лицемерна и преследва единствено личните си цели ". Съединените щати започнаха през 2016 година третия си тригодишен мандат като член на съвета, който през днешния ден упрекват в антиизраелски настроения и липса на промени.

Според представител на международната организация, представен от " Ройтерс ", никоя страна от съвета до момента не е правила сходна радикална крачка.

Съюзници на Вашингтон и правозащитни организации подлагат на критика администрацията на президента Доналд Тръмп за решението, което съгласно тях ще направи още по-трудна идеята за правата на индивида.

Но Ники Хейли, непрекъснатият представител в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, остро подлага на критика членове като Русия, Китай, Куба и Египет, че спъват американските начинания за реформиране на съвета, а страни, споделящи същите полезности като Съединени американски щати, " не демонстрират съществено предпочитание да трансформират статуквото ". Хейли категорично уточни и Венецуела и Демократична република Конго като членове на съвета, в които не се съблюдават обикновени човешки права. Една от промените, за които упорстваха американците, бе по-лесно да бъде замразявано или прекратявано участието на сходни страни. В момента заледяване може да се случи, само със единодушието на две трети от 193-та членове на Общото заседание на Организация на обединените нации.

В Съвета на Организация на обединените нации за правата на индивида вземат участие 47 страни и централата му е в Женева. Той е правоприемник на Комисията на Организация на обединените нации за правата на индивида и членовете му се избират от Общото заседание на международната организация.

Той заседава три пъти годишно и проучва данни за нарушение правата на индивида по света. Съветът е давал мандат на самостоятелни следователи да ревизират обстановката в страни като Сирия, Северна Корея, Мянмар и Южен Судан.

Резолюциите му са без наложителна мощ, само че имат резултат на морално осъдждане на откритите нарушавания и закононарушения.

Всяка страна се избира са не повече от два 3-годишни мандата като член.

Още при основаването му президентът Джордж Буш пренебрегваше работата на съвета. Миналата година Хейли сподели, че е почнала преоценка на участието. Вашингтон настояваше и за изваждане от дневния ред на непрекъснато присъстващият въпрос за възможни нарушавания от Израел в окпираните след 1967г. територии. Миналия месец съветът гласоподава да се проверяват смъртните случаи в Газа и упрекна Израел в приложимост на несъразмерна мощ против палестинците. Единствено Съединени американски щати и Австралия гласоподаваха " срещу ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР