Държавният куклен театър във Видин доказва, че един театър може

...
Държавният куклен театър във Видин доказва, че един театър може
Коментари Харесай

Театърът във Видин прави по около 5 нови представления годишно, играе 350 представления в цялата страна

Държавният куклен спектакъл във Видин потвърждава, че един спектакъл може да работи сполучливо макар делегираните бюджети. За година той съумява да направи по 5 нови представления, а общо в игралния му фиш има повече от 15 заглавия. Годишно се играят над 350 представления в цялата страна. Това изясни Поли Трифонова, шеф на културния институт.  В театъра работят 10 артисти, половината от които са доста млади. Разчита се на външни режисьори.  
„ Категорично мисля, че държавната политика би трябвало да обърне внимание на регионализирането на дадените културни институти. Естествено е, че не може един спектакъл в дребен град да се съпоставя като евентуални бройки фенове с спектакъл, който битува в един по-голям “.

Театърът във Видин прави по към 5 нови представления годишно и може да изиграе всяка по към 25 пъти пред видинска аудитория, защото децата са малко. Това  съгласно Трифонова е „ доста незадоволително “, тъй като би трябвало да има над 50 представления, с цел да се покрият разноските по основаването на постановката - сред 15 и 20 000 лева Това е и причина трупата на театъра да пътува из цялата страна, изясни тя:

„ Кукленият спектакъл носи спецификата една режисура да се осъществя посредством кукли, а всяка кукла е живописен облик. Не можем да си закупим  N броя вълци, N броя зайци и така нататък Всяка кукла е един уникат “.

Най-сложното обаче е да се направи един добре работещ екип:

„ В един дребен град като Видин не е доста елементарно да намираш подобаващите хора за избран тип активност. За да задържа тези младежи да бъдат във Видин и да работят във видинския куклен спектакъл, аз върша всичко допустимо да направя работата им забавна, провокираща, тъй като без артисти няма спектакъл “.

Благодарение на извоюван план, следва професионален продан сред Франция, Чехия, Италия и България – Видин.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР