Държавният глава Румен Радев заяви, че ще извика за разговори

...
Държавният глава Румен Радев заяви, че ще извика за разговори
Коментари Харесай

Радев не приема Даниел Митов за външен министър, вика Главчев за обяснения в петък

Държавният глава Румен Радев съобщи, че ще извика за диалози служебния министър председател Димитър Главчев по отношение на последните рокади в държавното управление, включващи промяната на външния министър Стефан Димитров със заместник-председателя на ГЕРБ Даниел Митов.

" В петък ще поканя служебния министър председател Димитър Главчев да обсъдим неговите оферти, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. " Това сподели президентът Румен Радев. Искам да чуя действителните претекстове, които накараха господин Главчев по този начин стремително, без да е работил с тези хора, без да ги познава, внезапно да си смени мнението, уточни още той.

Президентът Румен Радев посреща на площад „ Св. Александър Невски “ президента на Италианската република Серджо Матарела. Двамата отдадоха респект пред Паметника на Незнайния боец.

Служебният министър председател Димитър Главчев направи две оферти за смяна в персоналния състав на служебното държавно управление, напомня Българска телеграфна агенция. Той предложи Стефан Димитров да бъде освободен като длъжностен министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов, както и Георги Тахов да размени Кирил Вътев на поста министър на земеделието и храните.

" Двама министри се освобождават единствено седмица след клетвата на служебния кабинет, което е следващото доказателство за неуспеха на конституционната промяна. В устрема си да наложат цялостен монопол върху властта, партиите, които гласоподаваха измененията в Конституцията, в действителност обезсмислиха статута на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства ", счита Радев.

" Вече виждате по какъв начин от партийни събрания се раздават разпоредби, по какъв начин се заплашва министър-председателят. Аз доста се надявам господин Главчев да си дава сметка за вредите върху кабинета и върху доверието върху изборния развой, когато той стремително извършва щенията на своя партиен шеф . Когато аз отговарях за служебните държавни управления партиите не можеха и да си помислят за сходни вмешателства. За външен министър стана ясно от къде идва заръката, само че кой поръча промяната и на земеделския ", попита президентът Румен Радев. Той напомни, че земеделският министър персонално е бил показан от Димитър Главчев за оставане в служебния кабинет в дух на последователност и като човек с потвърден мениджърски опит в региона. " Не е ли необичайно министър-председателят да си сменя през ден мнението и обикновено ли е въобще през ден да сменяме по министър. Така объркваме и обществото, и бизнеса, и сътрудниците ", сподели още той.

Румен Радев напомни, че към този момент е декларирал, че няма да се бърка в решенията на министър-председателя за състава на служебния кабинет, само че означи, че ще упорства да си съблюдава обещанието, което е дал – да предложи кабинет, равно далечен от всички партии.

" Моят ангажимент остава да не позволи управническа и конституционна рецесия, макар неуместните промени в Конституцията, акцентира президентът. Имам отговорност за опазване на политическо благовъзпитание в този кабинет ", добави той и акцентира, че в негов длъжностен кабинет не е назначаван заместник-председател на политическа партия.

" Имаме десетки прелестни дипломати, всички с качества да бъдат министри, тъй че постоянно може да се откри заслужен външен министър, който да отстоява външнополитическия курс на България и нашия блян към пълноценна европейска интеграция ", сподели президентът.

Според него е невероятно в юридически смисъл да има избор на съмнение към служебното държавно управление.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР