Държавният глава Румен Радев връчи третия и последен мандат за

...
Държавният глава Румен Радев връчи третия и последен мандат за
Коментари Харесай

Трети и последен опит за кабинет: Изпълнен мандат или нови избори ОБЗОР

Държавният глава Румен Радев връчи третия и финален мандат за сформиране на постоянно държавно управление на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България ".

До третият мандат се стигна, откакто при първия мандат, връчен на ГЕРБ-СДС, претендентът за министър председател проф. Николай Габровски събра единствено 115 гласа поддръжка при гласуването на проектокабинета му в Народното събрание. Вторият мандат, връчен на " Продължаваме Промяната ", бе върнат несбъднат на президента, откакто от партията не съумяха да съберат поддръжка в Народното събрание.

След връчването на мандата Корнелия Нинова привиква Националният съвет на Българска социалистическа партия на 18 януари от 14:00 часа. На него ще се обсъдят дейностите на партията с получения трети мандат за сформиране на държавно управление, оповестиха от " Позитано " 20. По-рано след излизане от президентството, Нинова разяснява, че ще изиска от Националния съвет мандат с кои партии да договарят в Народното събрание. " Ще желаеме да преговаряме с всички ", съобщи водачът на левицата.

" Ще поканим на лидерска среща ръководителите на другите партии, да се изясним желаеме ли да има държавно управление или да се трансферира горещият картоф. От тази среща към този момент зависи 4-ата стъпка. Ако реализираме единодушие, което да подсигурява болшинство, започваме да работим ", добави Нинова.

След връчването на третия мандат не закъсняха реакциите на водачите на политическите партии, който са част от 48-то Народно заседание.

ГЕРБ-СДС ще обмислят опцията дали да вземат участие в лидерска среща, в случай че Българска социалистическа партия провежда такава и в случай че насочи покана към водачите на обединението. Това разяснява ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Според Десислава Атанасова връчването на третия мандат на Българска социалистическа партия е предпочитание да не се сформира държавно управление.

На въпрос дали ГЕРБ ще поддържа държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия, Атанасова съобщи, че позицията на ГЕРБ е конкретизирана неведнъж с извършен конгрес, само че " това не значи, че в случай че Националният съвет на Българска социалистическа партия даде мандат на госпожа Нинова да организира лидерска среща и предложения водачите на партиите от нашата коалиция, ние няма да обмислим тази покана ".

" Бих споделила една арабска сентенция, с която и госпожа Корнелия Нинова си е разрешила да даде анонс, че когато дойдат сложни времена, решението е в търпението ", сподели Атанасова.

Председателят на Съюз на демократичните сили Румен Христов съобщи, че разговор в Народното събрание би трябвало да има. " Ако бъдем поканени на такава среща, ние ще вземем присъединяване. Но не очаквайте от Съюз на демократичните сили да поддържа Българска социалистическа партия - това няма по какъв начин да се случи. Скептичен съм към реализиране на третия мандат ", сподели Христов.

" Продължаваме Промяната " чака поканата за лидерска среща, след което груповите ѝ органи ще решат дали да дадат мандат на управлението да води договаряния. Това разяснява ръководителят на ПГ " Продължаваме Промяната " Андрей Гюров.

Той регистрира, че възможностите за сформиране на държавно управление с третия мандат са много дребни.

Ние положихме доста съществени, градивни старания във втория мандат и сложихме на масата тези цели, от които ние не можем да отстъпим. Мислим, че сме създали от наша страна всичко, което е належащо, и в този момент е въпрос дали Българската социалистическа партия е подготвена да премисли някои от своите позиции по тези тематики, добави Гюров в отговор на въпрос дали биха подкрепили държавно управление с третия мандат. Сред позициите, които от Политическа партия чакат левицата да премисли, са военната помощ за Украйна и Изборният кодекс. " Без такова преосмисляне не би било мислимо за нас в този миг да подкрепим един подобен трети мандат ", добави той.

Съпредседателят на " Демократична България " (ДБ) Христо Иванов чака нови избори. Третият мандат наподобява като роман с безусловно предсказуем и предстоящ край, след всички опити на Радев да прави едно и също и да се получи най-после едно и също. Така той разяснява третия мандат.

На въпрос дали ще отидат на диалози с Българска социалистическа партия, в случай че получат покана, акцентира, че Демократична България взе участие във всички градивни форми на разговор. Конкретно, когато получим покана и забележим какъв е този формат, който госпожа Нинова си показва, ще вземем решение на парламентарна група, посочи той.

Подчертавайки нуждата да се приказва, той уточни, че в същото време срещи и формати, които основно са ориентирани към пиар, не са нещо, което за него е изключително свястно.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов дефинира възможностите за сформиране на държавно управление с третия мандат като нулеви, защото има взаимно изключващи се политически сили, които са декларирали, че няма по какъв начин да влязат в държавно управление, в случай че взе участие другата. " Освен в случай че, несъмнено, не станем очевидци на постоянно срещащото се в българската родна политическа фауна събитие, наречено политическо блудничество ", разяснява той.

Според Костадинов обаче и това няма да се случи, тъй като към този момент обществото е наясно, че отиваме на избори, а едно такова държавно управление по-скоро би било самоубийство за тези, които вземат участие в него.

Още щом стана ясно, че президентът ще връчи третия мандат на Българска социалистическа партия в ефира на NOVA Рамадан Аталай, народен представител от групата на Движение за права и свободи, направи прогноза за нови предварителни парламентарни избори, само че изрази подготвеност от страна на партията да отиде на диалози с представители на левицата, в случай че бъде отправена покана за такива.

„ Крайно време е и политическите обединения, и президентът да намерят салдото, с цел да създадем това, което обществото чака от нас “, разяснява още националният представител. Аталай уточни, че партията ще чака да чуе претекстовете и причините, които ще изрази президентът при връчването на мандата на Българска социалистическа партия.

От „ Български напредък “ също показаха подготвеност за диалози. „ Ние, от политическа партия „ Български напредък “, сме поредни в дейностите си и ще създадем каквото зависи от нас, с цел да има постоянен кабинет, тъй като това е национално виновното държание “, се показва в позиция на партията още преди да бъде връчен третият мандат. От „ Български напредък “ пожелаха триумф на Българска социалистическа партия и показаха подготвеност за присъединяване в бъдещи диалози, в случай че получат покана за такива.

„ Ще участваме градивно и ще подкрепим напъните за реализиране на единодушие, като позицията ни за нужда от съдружно съглашение, с ясно написани отговорности и механизми за взимане на решения, остава непроменена “, декларират още в позицията си от „ Български напредък “.

Ако третият мандат не бъде осъществен, страната отива на предварителни парламентарни избори, който би трябвало да бъдат планувани от президента Румен Радев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР