Държавният глава Румен Радев удостои с Почетен знак на президента

...
Държавният глава Румен Радев удостои с Почетен знак на президента
Коментари Харесай

Президентът раздаде награди на олимпийски медалисти за кръгли годишнини

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетен знак на президента олимпийските и международни първенци Таню Киряков, Румяна Нейкова, Йордан Йовчев и Станка Златева по случай навършването на кръгли годишнини.

Злато на олимпиадата в Сеул през 1988 година на 10 метра въздушен револвер и злато на олимпиадата в Сидни през 2000 година на 50 метра револвер са двата върха в кариерата на стрелеца Таню Киряков, който през март навърши 60 години.

Върхът в спортната кариера на Нейкова, състезателка по гребане, е купата от Пекин през 2008 година при петото ѝ присъединяване на Олимпиада и по този начин събира цялостен комплект медали от летни игри - златен от Пекин, сребърен от Сидни и бронз от Атина. През април тя навърши 50 години.

Йовчев, играч по спортна гимнастика, е олимпийски вицешампион, притежател на четири медала от олимпийски игри (сребро от Атина 2004 на халки, бронз на земя от Атина`2004, бронзови оценки на земя и халки от Сидни`2000), четирикратен международен първенец и троент международен вицешампион. През февруари навърши 50 години.

Станка Златева е първата състезателка по битка от България, взела участие на олимпийски игри. Носителка на два сребърни медала от Олимпийските игри през 2008 година в Пекин, Китай, и през 2012 година в Лондон, Англия. Петкратна международна шампионка. През март навърши 40 години.

В рамките на събитието президентът удостои с плакет " Млад състезател " учениците, постигнали най-хубави резултати на извършения през миналата образователна година " Президентски тест ", част от самодейността " Спортувай с президента ".

Плакет " Доброволец на годината " беше връчен на Младежки парламент - Ямбол за доброволческите старания, съдействали за провеждането на спортните надпревари от " Президентския тест ". За обезпечаване на най-хубави условия за всеобщ спорт, развиване на младите гении и разпространение на самодейността президентът удостои с плакет " Община на годината " Община Ямбол.

Преди това Радев удостои с почетна грамота българските спортисти, взели присъединяване на миналите Световни летни игри на Спешъл Олимпикс, на които представителите на България завоюваха 19 медала - 5 златни, 5 сребърни и 9 бронзови.

" Арена Бургас " беше открита публично в наличието на президента Румен Радев, министър Весела Лечева и кмета на града Димитър Николов

" Приключи едно дълго очакване, изпълнено с огромни очаквания. Днес България и Бургас имат едно съвременно спортно оборудване "

Българите завоюваха и осем четвърти места, две пети места, пет шести места и по едно седмо и осмо място. Във форума, който се организира от 17 до 25 юни в Берлин, участваха повече от 7000 участници от 190 национални делегации, които се състезаваха в 26 спорта. Страната ни беше показана от 39 спортисти, състезаващи се в 9 спорта - лека атлетика, боче, бадминтон, конна езда, плуване, силов трибой, тенис, баскетбол и хокей на трева.

Грамотата получиха шефът на Спешъл Олимпикс България доктор Христо Христозов и медалистът по конна езда Виктор Христов, който благодари от името на наградените.

Привилегия е да бъда измежду толкоз първенци и медалисти, съобщи Румен Радев в словото си. " Показахте, че носите несломимия български дух и че нашите младежи и спортисти са измежду най-хубавите посланици на България пред света ", сподели още президентът.

Държавният глава уточни, че Спешъл Олимпикс се утвърди като едно от най-големите спортни придвижвания в света. " Вашите триумфи водят към повече права, към повече включване на хората с разлики в своето развиване и ние сме горди с това, което постигате и вършиме ", означи Радев. Убеден съм, че спортът е притегателната мощ, която ни прави по-добри и гради устойчиви общества, възпитава в приемливост и взаимност, сподели Румен Радев на наградените.

Президентът се обърна към наградените и съобщи, че те дават религия, че в България се гради по-толерантно и по-уверено в себе си общество. Общество на полезности, признание, на включване на всички хора с разлики в своето развиване, добави Радев.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР