Държавният глава Румен Радев участва днес като основен говорител в

...
Държавният глава Румен Радев участва днес като основен говорител в
Коментари Харесай

Радев: Спасяването на българските евреи разкрива моралната сила и човечността на народа ни

Държавният глава Румен Радев взе участие през днешния ден като главен представител в заключителната пленарна сесия на Шестия световен конгрес за битка с антисемитизма, който се състои в Йерусалим. Пред публика от над 600 души, представляващи държавни управления и неправителствени организации от целия свят, президентът Румен Радев беше показан като държавен глава на народ, избавил цялата своя еврейска общественост в годините на Втората международна война, написа Inews.

 

Пред участниците във форума президентът Радев показа за  предизвикателството да заключи вековната българска история единствено в малко изявление, когато е подготвял обръщението си за откриването на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. " И тогава взех решение да посочи една от най-ярките страници от нашата история - спасяването на българските евреи по време на най-мрачния интервал от европейската история. Тя разкрива моралната мощ и човечността на моя народ ", съобщи президентът.

През 1943 година българите избавиха своите сънародници-евреи, само че в действителност избавиха и себе си, спасяваха своето кътче от цивилизацията и достолепието си, уточни Румен Радев. По думите му, по този метод народът ни е отстоял и  достойнството на Европа, която е била сцена на незапомнена покруса - индустриализирано изтребване на хора. " България също беше въвлечена в обстановка, която не ни разреши да защитим по същия метод 11343 евреи от прилежащите страни, които не бяха български жители. Днес всички ние, народът на България, скърбим за тях и за всички жертви на Холокоста ", сподели Румен Радев.

" Сянката на антисемитизма, ксенофобията и омразата продължава да бъде опасност за нашите общества ", съобщи президентът и посочи, че чувствителността към болката и съчувствието, както и прочувствената просвета на страданието са застраховките против повторението на ужаса.

Румен Радев означи, че точно поради тежкия исторически опит на българския народ нито един евреин, жител на България, не е бил депортиран в лагерите на гибелта. " Този ярък протест на нашия народ против овладялото цяла Европа мракобесие си обясняваме освен с куража на праведните, само че и с живия спомен за Османското господство. Личният опит от безправието е една от аргументите расовите теории да се разбият в непоклатимата човечност на тогавашните българи ", акцентира президентът.  

Като друга причина за актуалната опасност от антисемитизма Румен Радев уточни интелектуалната и обществена назадничавост. " В нашия все по-поляризиран свят антисемитизмът се вкоренява в обществено ощетените пластове, в това число в Европа. Затова си коства да помислим по какъв начин да изцелим обществената какофония, която улеснява проповедниците на антисемитизма ", съобщи българският държавен глава.

Румен Радев означи и ролята на антисемитизма като идеология и добави, че това е моментът, когато " незнанието и безчовечността навличат одеждите на знанието ". Този светоглед не заплашва единствено Израел. Той е етично гибелен и рисков за мира в целия свят, съобщи българският президент и прикани антисемитизмът да бъде развенчаван освен с причините на историята, само че и с причините на универсалния хуманизъм. " В неговите жертви ние следва да виждаме не преследвани евреи, а свои събратя. В Израел ние следва да виждаме освен страна, а свята земя за милиарди хора по света, чиято религия е обвързвана с тези места ", сподели Румен Радев.

По-рано денем президентът Румен Радев посети Мемориалния комплекс " Яд Вашем ", отдаден на жертвите  на Холокоста и на спасителите на евреите. Пред експозицията, отдадена на България, която демонстрира, че няма нито един умрял евреин с българско поданство, президентът подари на музейната експозиция на комплекса портретните фотоси на четирима българи, които са помагали за спасяването на евреи от територията на Македония. Фотографиите са на Анна Сърчаджиева, Анна Попстефанова, Надежда Светослав Хадживасилева, доктор Павел Герджиков. Снимките ще запълнят сбирката на музея с имената и лицата на оповестените за праведници хора, които са помагали за спасяването на евреите.

В мемориалния комплекс " Яд Вашем " президентът Радев взе участие в гала по запалването на безконечния огън в памет на жертвите на холокоста.

На хълма Херцел българският президент отдаде и респект в памет на жертвите потъналия платноход " Салвадор ". Над 350 евреи са потеглили с кораба от Варна, само че след корабокрушение в Мраморно море оцеляват 119 от тях. " Почитаме освен паметта на починалите, само че и устрема на всички евреи да стигнат до своята обетована земя, както и поддръжката, която им оказа българският народ ", съобщи Радев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР