Държавният глава Румен Радев става патрон на проекта Народните будители

...
Държавният глава Румен Радев става патрон на проекта Народните будители
Коментари Харесай

Държавният глава Румен Радев става патрон на проекта „Народните будители и аз“

Държавният глава Румен Радев става патрон на плана „ Народните будители и аз ”, а стартът на осмото издание на средношколското съревнование, което има за цел да утвърди националната еднаквост на младите българи, ще бъде даден на 30 октомври (понеделник) от 19 часа в огромната конферентна зала Градския дом на културата „ Борис Христов ” в Пловдив.

Президентът на България Румен Радев ще участва персонално на събитието в Пловдив дружно с членовете на националното жури, което ще прави оценка спечелилите във финалния стадий на надпреварата – учените Георги Марков (председател), Антон Дончев, Константин Косев, Васил Гюзелев и издателят Иван Гранитски.

Проектът „ Народните будители и аз ” е на трите Ротори клуба в Пловдив и започва през 2009 година с помощта на поддръжката и под егидата на тогавашния кмет на регион „ Западен ” и сегашен регионален шеф Здравко Димитров.

„ Изключително значимо е децата да знаят историята, както и да одобряват предизвикването да извършат издирвателска и събирателска активност за обстоятелства от живота и делото на най-малко един популярен българин и национален будител ”, разяснява губернаторът на Пловдив Здравко Димитров.

За седемте години от своето битие досега надпреварата е обхванало над 63 000 ученика. Седмото издание даде опция и за самостоятелно присъединяване, в което се включиха 150 ученика с есета, стихотворения, мултимедийни презентации и рисунки на тематика „ 180 години от рождението на Апостола “.



През тази година планът „ Народните будители и аз ” съумя да излезе отвън Пловдив и стана народен, като притегли възпитаници от град Варна и Пазарджишка област. област Пазарджик и град Варна. Осмото издание ще се организира в две възрастови групи – 5-7 и 8-11 клас. В период до 28 ноември всяка паралелка, която желае да се включи в плана, избира за собствен патрон изтъкнат българин – национален будител, друг от този, с който се представял в предходни години.

Първоначалната конкуренция ще се организира в учебните заведения сред класовете, декларирали присъединяване и избрали патрон за своя план. Вътреучилищните надпревари ще се организират от 1 февруари до 9 март 2018 година, като спечелилите в тях ще се състезават с първенците в съответния регион или община. Финалният трети стадий ще се организира от 7 май до 3 юни 2018 година.

Първенците ще бъдат наградени с посещаване на знакови патриотични места в България. Паралелките, заели първо място във всяка възрастова група ще бъдат наградени с двудневна екскурзия, а класовете, заели второ и трето място ще имат опция да отидат дружно с класните си ръководители на еднодневна екскурзия.

Индивидуалните участия за 2018 година са в чест на две бележити годишнини – 140 години от Освобождението на България и честване на Христо Ботев. Втората тематика ще бъде разграничена на два стадия. Първият стадий, който би трябвало да завърши на 6 януари, е отдаден на 170 години от рождението на поета-революционер, а вторият, който завършва на 9 май, ще означи 142 години от гибелта му.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР