Държавният глава Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне

...
Държавният глава Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне
Коментари Харесай

Президентът ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в сряда

Държавният глава Румен Радев ще връчи втория мандат за сформиране на държавно управление в сряда (27 март), оповестиха от " Дондуков " 2. В 15 часа президентът дава досието за състав на кабинет на претендента за министър-председател, излъчен от втората по бройка парламентарна група в 49-ото Народно заседание – тази на " Продължаваме Промяната-Демократична България ".

Във вторник заран депутатите се събраха на изключително съвещание, с цел да гласоподават като единствена точка в дневния ред импортирания в понеделник от ГЕРБ план на решение мандатът за сформиране на държавно управление да бъде разгласен за завършил несполучливо.

С 226 гласа„ за “ и 1 „ въздържал се “отказътна Мария Габриел от премиерския постбеше гласуван от депутатите.

От " Продължаваме промяната " обявиха подготвеност да сформират държавно управление с втория мандат, който следва на им бъде върчен от президента.
Рулетката се завърта
Ако посоченият претендент за министър-председател от втората по бройка парламентарна група не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът връчва мандата на трета политическа мощ, по негов избор. Ако не се стигне до единодушие за сформиране на кабинет и от третият път, президентът подхваща стъпки по пускане на съвещания и назначение на служебно държавно управление, което да стартира подготовка за избори. Вотът се насрочва най-късно до два месеца от този миг.

Според измененията в Конституцията, признати в края на предходната година, процедурата по желание на длъжностен министър-председател ще е по-различна от досегашната. Изборът на президента е стеснен всред няколко души, заемащи високи постове в страната. Това са ръководителят на Народното събрание, шефът или подуправител на Българската национална банка, ръководителят или заместник-председател на Сметната палата и омбудсманът или негов заместител.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР