Държавният глава Румен Радев ще представи задачите и приоритетите на

...
Държавният глава Румен Радев ще представи задачите и приоритетите на
Коментари Харесай

Президентът Радев представя приоритетите на служебното правителство

Държавният глава Румен Радев ще показа дилемите и целите на назначеното от него служебно държавно управление с министър председател Гълъб Донев. Това ще стане на гала от 12 часа на " Дондуков " 2.

В осъществяване на конституционните си отговорности през вчерашния ден президентът указите за разформироване на 47-ото Народно заседание, като за 2 октомври са планувани предварителните парламентарни избори.

С обособен декрет, считано от през днешния ден, Радев назначи четвъртия от 2017 година длъжностен кабинет.

На посочения за длъжностен министър председател Гълъб Донев президентът Румен Радев гласоподава доверие и в предходните три свои служебни държавни управления, в които Донев бе обществен министър.

Четирима вицепремиери влизат в състава на този кабинет, който ще ръководи страната до избирането на постоянен. Христо Алексиев е вицепремиер по стопанска система и транспортен министър, Иван Демерджиев е с сектор публичен ред и сигурност като поема и Министерство на вътрешните работи. Завръща се още веднъж и Атанас Пеканов, който още веднъж поема ръководството на европейските средства, а Лазар Лазаров е вицепремиерът и обществен министър, който ще координира политиките в бранша.

Съставът на служебният кабинет се добавя от още 16 министри.

Задачите по време на този мандат сигурно са да се провеждат и проведат почтени и демократични избори, както и да се вземат значими решения подбудени от рецесиите в енергетиката и инфлацията на фона на идните зимни месеци.

Президентът и назначените министри носят напълно отговорност за стабилността на страната и работата на институциите, чакат се решения за доставките на газ, погашение на обезщетения осъществяване на към този момент гласувани антикризисни ограничения за хората и бизнесът, които може и да бъдат надградени в случай че се намерят благоприятни условия в бюджета.

Какво още ще сложи като неотложни задания пред кабинета президентът ще чуем в обедните часове, когато е планувана и церемонията по показване на целите.

В състава на служебния кабинет, с изключение на вицепремиерите, влизат още 16 министри.

Сред тях - Росица Велкова, която ще одобри поста на финансов министър от Асен Василев. До през вчерашния ден тя беше заместител - министър, който дава отговор за държавния бюджет.

Министърът на защитата Драгомир Заков ще отстъпи пълномощията на Димитър Стоянов, който до момента работеше като секретар на президента Румен Радев.

Предаването на щафетата става на фона на упования за напредване на въпроса за покупката на нови осем изтребителя Ф-16.

Надеждата на отиващия си министър Заков е, че офертата на стойност милиард и 320 милиона $ ще бъде придвижена от служебния кабинет, с цел да може решението да бъде взето допустимо най- бързо след сформирането на постоянен кабинет и парламент. Предложението важи до 1 ноември, изясни Заков.

През 2017-та година Димитър Стоянов застана в отбрана на Румен Радев, по обвиняванията, че е лобирал за новите изтребители " Грипен ".

„ Изборът на нов вид военен аероплан, би трябвало да е и експертно, и политическо “, смяташе тогава Димитър Стоянов. Експерти неотдавна предизвестиха, че пазаруването на втори нови самолети би блокирало по този начин нужната рационализация на Сухопътните войски.

Служебният кабинет ще би трябвало да взема решение и въпроса кой ще замества МиГ-29, в случай че първите нови Ф-16 не дойдат на време.

Министърът на електронното ръководство в оставка Божидар Божанов ще съобщи поста на Георги Тодоров.

Няколко промени ще би трябвало да са във фокуса на политиките на служебния министър. Една от тях е обвързвана с отпадането на хартиените разновидности на " синия ваучър " за колата и стикера за " Гражданска отговорност ". Други със заявяването на услуги без електронен автограф, единствено с електронна идентификация, отпадане на удостоверенията, които администрацията изисква от жителите, цялостната електронизация на административни процеси, обвързване за водене на регистри в електронен тип.

Промените в Закона за електронното ръководство бяха признати на последното държавното управление съвещание. Но без съществуването на парламент, няма по какъв начин да станат факт. Новият министър обаче може да реши дали да натисне " Електронно обслужване " за побързат със основаването на електронната идентификация.

Дори и в този момент сдружението да е заето с предварителните избори.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР