Държавният глава Румен Радев се срещна днес на Дондуков 2

...
Държавният глава Румен Радев се срещна днес на Дондуков 2
Коментари Харесай

Радев към Катагум: Неоползотвореният потенциал между държавите ни изисква по-интензивни действия

Държавният глава Румен Радев се срещна през днешния ден на " Дондуков " 2 с държавния министър на промишлеността, търговията и вложенията на Федерална република Нигерия Мариам Катагум. Министър Катагум е у нас по покана на българския министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, който също взе присъединяване в диалога, оповестиха от прессекретариата на президента

Румен Радев и Мариам Катагум акцентираха обичайно положителните партньорски връзки сред България и Нигерия. Неоползотвореният капацитет във връзките сред страните ни изисква по-интензивни дейности, уточни българският президент. Наред с образованието, където съдействието сред България и Нигерия е доказано през годините, през днешния ден имаме от ден на ден пресичащи се общи ползи в областта на търговията, енергетиката, земеделието, вложенията и високите технологии.

По време на диалога беше откроено присъединяване в близкото минало на български компании в основни инфраструктурни планове в Нигерия, в земеделието, медицината и енергетиката и беше изразен взаимният интерес за обновяване на двустранното съдействието в тези области.

Усилията на Нигерия за модернизиране на своята стопанска система и бързото развиване на ИТ бранша и високите технологии, също откриват вероятности пред двустранното партньорство. Споделянето на опит и практики в тези области има сериозен капацитет и е солидна основа за съдействие предвид на изменящите се стопански потребности на Нигерия, акцентира президентът.

 Мариам Катагум означи, в границите на диалога, че Африка се трансформира в световен пазар, а Нигерия, най-голямата стопанска система на континента, интензивно приспособява своите политики за привличане на задгранични вложения. Обща бе позицията за нуждата от продължение на взаимоотношението сред българската и нигерийската страна, обвързвано с правната рамка на двустранните връзки и напъните за издигането им на по-високо равнище. 

Перспективите за разширение на съдействието в областта на енергетиката и опциите за доставки на енергийни запаси за страната ни от Нигерия, също бяха разисквани по време на срещата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР