Държавният глава Румен Радев с остър коментар пред медиите по

...
Държавният глава Румен Радев с остър коментар пред медиите по
Коментари Харесай

Президентът Радев с критика към Мустафа Карадайъ

Държавният глава Румен Радев с изострен коментар пред медиите във връзка визитата на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в Турция, във връзка думи казани от Карадайъ по време на срещите му с президента Ердоган и с други турски политически водачи. Темата разяснява през днешния ден и Хасан Азис от Движение за права и свободи.

Държавният глава Румен Радев с изострен коментар пред медиите във връзка визитата на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в Турция и думи казани от него по време на срещите му с президента Ердоган и с други турски политически водачи.

От откъс на анадолсктата осведомителна организация излиза наяве, че в Турция водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ е напомнил, че сънародниците му са пристигнали в България преди 100-150 година и добавил: " Тези земи са наши земи. Ние не сме изселници там. Турция е нашата майка татковина. След Османската империя останахме там. Нашата битка е да запазим самоличността си. Да запазим езика, религията, обичаите си. Истина е, че имаме компликации. "

Президентът Румен Радев реагира остро през днешния ден на думите на Карадайъ.

" Мисля, че водачът на Движение за права и свободи следва да премисли понятието " Родина " и в какъв подтекст го използва. Да си напомни клетвата, която е положил пред Българското национално заседание да съблюдава Българската Конституция, където доста ясно е заложено, че не може да се основават партии на етническа и верска основа. Ние имаме една от най-демократичните конституции, която подсигурява равни права на всички български жители и не ги разделя по етнос. Следва и политическите партии да не го вършат ", съобщи президентът Радев.

Държавният глава означи, че постоянно е подчертавал, че връзките ни с Република Турция са извънредно значими.

" България постоянно е работила интензивно да се развиват тези връзки. Турция е добър комшия, значим сътрудник и съдружник, само че тези връзки би трябвало да се развиват върху равнопоставеност, взаимно почитание и невмешателство във вътрешните каузи ", акцентира президентът.

Пред медиите Хасан Азис от Движение за права и свободи разяснява, че с президенти на прилежащи страни се срещат доста политически водачи и това е знак за положителни връзки сред две прилежащи страни. Отговори и по какъв начин пояснява думите на Карадайъ, че чака 50 000 гласа от Турция и че Турция е негова майка татковина.

" Не съм в позицията да пояснявам думите на нашия водач, само че във връзка с задачата, която си слагаме, както имаме задача да работим за Кърджали за 4-ти мандат, имаме за задача да се борим за третата позиция на тези избори, също по този начин да имам оптимален брой гласоподаватели в Европа и отвън Европа ", сподели Хасан Азис.

В остра позиция до медиите българските патриоти от Вътрешна македонска революционна организация, Воля и НФСБ дефинираха казаното от водача на Движение за права и свободи в Турция като национално изменничество и приканиха прокуратурата да се самосезира.

А от централата на Движение за права и свободи оповестиха, че Мустафа Карадайъ няма да разяснява тематиката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР