Държавният глава Румен Радев провежда днес консултации с представители на

...
Държавният глава Румен Радев провежда днес консултации с представители на
Коментари Харесай

Карадайъ обяви при какво условие не биха подкрепили мандат за правителство

Държавният глава Румен Радев организира през днешния ден съвещания с представители на ПГ на Движение за права и свободи. 

По време на срещата водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ предизвести партиите да не трансформират бюджета в избирателен популистки инструмент, като съобщи, че те няма да слагат предварителни условия и са отворени за разговор с всички парламентарно-представени партии.

" С този бюджет наследството е дълг от 15 милиарда на година. Ако в Народното събрание се внесе избирателен бюджет, завещаният дълг доста елементарно може да стане 30-35 милиарда на година. Въпросът е каква е цената на дълга, по която през днешния ден можем да получим дълг и доколко можем да си го позволим ", сподели Карадайъ.

От своя страна президентът посрещна партията със следните думи:

„ Отново имам удоволствието да Ви посрещна в президентската институция. За по малко от две години българите гласоподаваха 4 пъти за парламент. Общото сред тези избори е че гласоподавателите не дадоха доверието си на нито една партия, която да може да ръководи сама. Не дадоха опция за лесни обединения. Въпреки това жителите чакат техните проблеми да бъдат решавани стабилно и дейно. Това значи постоянно държавно управление, подкрепено от болшинство, което да поеме отговорността да ръководи в нелеки времена. Да предприеме промени с дълготраен небосвод и за стопански напредък, и за рационализация на страната ”. 

Радев се обърна към представителите на Движение за права и свободи, че желае да чуе оценката им за положението на разговора в границите на 48-ото Народно събрание и хода на договарянията за сформиране на държавно управление. Движение за права и свободи е партия с опит в парламентаризма и сте директни участници в може би най-дългите договаряния за сформиране на държавно управление. Но тогава разговорът беше явен - участието в Европейски Съюз, посочи президентът. Той попита и дали Движение за права и свободи биха подкрепили първия мандат за сформиране на постоянен кабинет.

" Ние еднообразно си приказваме с всички. Диалог с предварителни условия, червени или розови линии мъчно би създал какъвто и да е артикул. Затова ние от Движение за права и свободи на напред във времето слагаме разговора. Засега сме на стадий диалози. Еднакви са диалозите ни с всички. За първия мандат най-голямата парламентарна група в Народно събрание има правото да предложи министър-председател, само че чакаме да чуем политики. Ако се предлага реваншизъм и продължение на политиката на ненавист, такава политика не бихме подкрепили, тъй като съгласно нас тази политика е нездравословна за жителите и страната. Ако първият мандат е несполучлив, ще подходим по този метод и към втория и третия мандат ", отговори му Карадайъ.

 

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР