Държавният глава Румен Радев отличи с орден Стара планина първа

...
Държавният глава Румен Радев отличи с орден Стара планина първа
Коментари Харесай

Орден Стара планина първа степен за проф. Михаел Бар-Зоар

Държавният глава Румен Радев отличи с медал „ Стара планина ” първа степен световноизвестния израелски публицист, историк и политик проф. Михаел Бар-Зоар, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Роденият у нас академик е почетен за приноса си за популяризирането на спасяването на българските евреи по време на Втората международна война и за развиването на двустранните връзки сред България и Израел.

Президентът не скри, че за него е голяма чест и наслаждение да удостои с най-високо държавно отличие на България един огромен академик, държавник и публицист.

Румен Радев означи, че тази висока премия е израз на нашето самопризнание за всички старания и дейности на проф. Бар-Зоар за това, че светът да научи истината за спасяването на българските евреи.

„ Вие сте един същински дипломат на българския народ. Българската страна има доста посланици по света, само че българският народ има малко на брой същински посланици и това са персони като Вас ”, показа президентът.

„ Слава Богу, има на български две думи - едната е Родина, другата е Отечество ”, сподели проф. Бар-Зоар. Според него би трябвало да мислим за урока, който получихме от спасяването на българските евреи. Той изброи три урока. Единият е, че положителните хора победиха неприятните, второ, че бяха избавени 50 000 души.

Проф. Бар-Зоар е роден на 30 януари 1938 година в София, България. През 1948 година година със фамилията си емигрира в Израел. Бар-Зоар получава бакалавърска степен по политически науки от Еврейския университет в Йерусалим, магистърска и докторска степени по политически науки и интернационалните връзки от Сорбоната във Франция. Преподава в университета в Хайфа, както и в университета " Емори " в Атланта, Джорджия. Бивш народен представител в Кнесета.

Проф. Бар-Зоар е формалният биограф на създателя на израелската страна Давид Бен-Гурион. През 2009 година разгласява подробна биография и на Шимон Перес.

Бар-Зоар е в основата на акцията за разпространение на ролята на България в спасяването на 50 000 български евреи. Книгата му " Извън хватката на Хитлер " става бестселър в България, Съединени американски щати и Израел, преведена е в доста европейски страни, по нея е сниман документален филм. Израелският историк, политик, публицист и публицист е притежател на Бен-Гурион премия, Награда от Френската академия, " Соколов " премия /Израелската Пулицър/, Лауреат е на Международната премия за миграцията, Кавалер е на френския медал на " Почетния легион " и на българския " Мадарски конник ", Доктор Хонорис идея към Софийски университет. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР