Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на

...
Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на
Коментари Харесай

Радев: Крим е анексиран от Русия в нарушение на международното право, но се контролира от нея

Държавният глава Румен Радев неведнъж е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушаване на интернационалното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички интернационалните организации. Това декларират от прессекретариата на президента Румен Радев по отношение на отправени въпроси от медии, свързани с тълкования на думи на президента от предизборния спор на 18 ноември 2021 година по отношение на позицията му по въпроса за Крим.

От юридическа позиция Крим принадлежи на Украйна и страната ни е декларирала неведнъж поддръжката си за нейния суверенитет и териториална целокупност. Същевременно, както президентът Румен Радев акцентира в предизборния спор, " сега " Крим се управлява от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път, декларират още от прессекретариатът.

Неведнъж, както и на дебата, президентът е изразявал угриженост от това фактическо състояние, което води до напрежение в интернационалните връзки и изключително в Черноморския район, който има директно отношение към сигурността на България и нейните съдружници, разясняват още от прессекретариата.

Президентът неведнъж е споделял опасения от допустима ескалация на напрежение в района и по особено в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на съответни ограничения за подсилване на доверието и разговора, които да доведат до понижаване на борбата и основаване на предпоставки за намиране на спокойно решение на спора, заключават още от прессекретариата.

Крим беше окупиран от Русия през 2014 година, като там по-късно беше извършен мощно подложен на критика от интернационалната общност референдум, след който Москва възприема Крим като част от територията си - въпреки това да не е прието от западните сили, Европейски Съюз и Украйна.

По време на дебата на Румен Радев и проф. Анастас Герджиков, президентът сподели, че в " момента Крим е съветска територия ". Ден по-късно Радев изясни думите си, като обаче акцентира, че не се отхвърля от тях: " Няма никаква драма. Въпросът е безусловно явен. Анексацията на Крим е в нарушаване на интернационалното право ".

Украйна привика българския дипломат в страната, външният министър на някогашната руска република нападна Радев в обществените мрежи, а въпросът беше издигнат и по време на брифинг на Европейска комисия. Брюксел не разяснява думите на Радев, само че напомни позицията си по отношение на Крим. Днес от американското посолство оповестиха, че Съединени американски щати са надълбоко загрижени от неотдавнашните изказвания на президента на Република България Румен Радев, в които той дефинира Крим като " съветски ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР