Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст

...
Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст
Коментари Харесай

Радев е против приемане на Украйна в НАТО сега

Държавният глава Румен Радев не се причислява към цялостния текст на декларацията, призната от някои страни в Източна Европа, във връзка с участието на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев поддържа останалите позиции, съдържащи се в документа.

Това се декларира в позиция,разпространена от прессекретариата на президента във връзка признатата от президентите на някои страни от Централна и Източна Европа декларация във връзка с Украйна и нейното участие в НАТО, към която не се причислиха България и други страни от района. Това съобщи Българска телеграфна агенция.

Държавните глави на няколко страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа подписаха взаимно изказване от 2 октомври, в което удостоверяват поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. „ Твърдо поддържаме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година по отношение на бъдещо присъединение на Украйна ", се споделя в изказването. Подписалите декларацията приканват Русия неотложно да се изтегли от всички окупирани територии.

България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година по отношение на присъединение на Украйна в бъдеще, само че тази декларация е призната в напълно друга среда на сигурност, се показва в известието на прессекретариата на президента.

Военните дейности на територията на Украйна през днешния ден изискват нейното участие в Алианса да бъде разисквано в границите на цялостния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от директното замесване на страните от НАТО във войната, написа в позицията.

Решение за присъединение на Украйна към НАТО би трябвало да бъде взето едвам след изработването на ясни параметри за мирното споразумяване на спора сред Русия и Украйна, които да бъдат признати и приложени и от двете воюващи страни, се декларира в позицията.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР