Държавният глава Румен Радев не е издал указ за обнародване

...
Държавният глава Румен Радев не е издал указ за обнародване
Коментари Харесай

Радев пропусна да обнародва механизма за главния прокурор преди заседанието на ВСС

Държавният глава Румен Радев не е издал декрет за обявяване на измененията в Наказателно-процесуален кодекс, с които се вкарва механизъм за следствие на основния прокурор. Това е видно от днешния брой №47 на ”Държавен вестник”, който излиза всеки вторник и петък.

Това визира директно съвещанието на Висш съдебен съвет в четвъртък, 1 юни, когато се чака да се разисква настояването за предварително освобождение на Иван Гешев. Не е доста евентуално да се стигне до гласоподаване още тогава, само че в случай че съществува такава опция, то поради отсъстващите промени в закона основният прокурор няма да може да бъде отхвърлен с гласовете на 13 представители на Висш съдебен съвет, а на 17.

Припомняме, че Наказателно-процесуален кодекс в досегашния му тип предвиждаше 17 гласа за освобождение на обвинител номер едно от 25-членния Висш съдебен съвет (в който вземат участие и " тримата огромни " - ръководителите на Върховен административен съд, Върховен касационен съд и основният прокурор). Но откакто народните представители гласоподаваха плана на служебния правосъден министър Крум Зарков, този предел бе сведен на 13.

Съгласно Конституцията законите следва да се обнародват в 15-дневен период след приемането им, като за задачата президентът би трябвало да издаде декрет. Такъв е методът при положение, че не се постанова несъгласие.

В съответния случай такова не се чака, защото финалната версия на законопроекта бе направена от министър в служебния кабинет на Радев.

Източник: Фрогнюз
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР