Държавният глава Румен Радев изпрати днес писма до лидерите на

...
Държавният глава Румен Радев изпрати днес писма до лидерите на
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев призова европейските лидери да зачитат постиженията на България и Румъния за приемането на двете държави в Шенген

Държавният глава Румен Радев изпрати през днешния ден писма до водачите на страните членки на Европейски Съюз, в които в продължение на изказванията си по отношение на приемането на България и Румъния в Шенген, направени на съвещанията на Европейските препоръки в Прага и Брюксел т.г., още веднъж откроява приноса на България в опазването на външните европейски граници, както и вложените за това обилни финансови, механически и човешки запаси, съобщиха от  държавната осведомителна работа .

В писмата си до европейските водачи президентът Румен Радев припомня за неведнъж заявяваното от Европейската комисия и от Европейския парламент самопризнание за готовността на България да се причисли към Шенген. Държавният глава обръща внимание и на признатата със доста болшинство Резолюция от 18 октомври тази година, в която Европейският парламент приканва Съвета на Европейски Съюз за цялостното използване на наредбите на достиженията на европейското законодателство за Шенген във връзка с България и Румъния до края на 2022 година

" България се придържа напълно към достиженията на европейското право във връзка с Шенген във всички основни области по ръководство на външните граници “, акцентира президентът и прибавя, че ефикасният граничен надзор реализиран от България е доказан от специалистите на Европейски Съюз по време на полевата им задача в България на 12-13 октомври т.г. Тази задача се състоя по самодейност на България и Румъния в отговор на изразените претенции на част от страните членки за обзор на използването на достиженията на правото от Шенген.

" Волята, потенциалът и всеотдайните старания на България да бъде част от Шенгенското пространство са израз на солидарността на България с европейските сътрудници. Време е този метод да бъде взаимен, като се поддържа нашето пълноправно участие в Шенгенското пространство “, декларира Румен Радев. По думите на президента е време за прагматични решения, които да предотвратят нови разграничителни линии в Европейския съюз.

Държавният глава акцентира също по този начин, че на фона на тежката рецесия в средата на сигурност и стопанската система, когато солидарността и динамичният стопански продан са изключително нужни, задържането на България и Румъния отвън Шенген не способства за общите старания за справяне с провокациите. Президентът показва убеденост, че на идното през декември съвещание на Съвета по правораздаване и вътрешни работи България и Румъния ще получат поддръжка от водачите на останалите страни членки на Европейски Съюз.

Допълнително, в писмото си до премиера на Нидерландия Марк Рюте, с който президентът Румен Радев организира лични диалози на последните две съвещания на Европейския съвет, президентът насочва предложение за провеждането на експертни срещи, на които да бъдат разисквани изразяваните от страна на Нидерландия запаси за приемането на България и Румъния в Шенген. " Готови сме да предоставим спомагателна информация и да отговорим на опасенията, които Нидерландия може да има във връзка с готовността на България за присъединение към Шенгенското пространство “, показва още в писмото си президентът Румен Радев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР