Държавният глава Румен Радев е назначил за член на управителния

...
Държавният глава Румен Радев е назначил за член на управителния
Коментари Харесай

Румен Радев изпрати Илия Лингорски в УС на БНБ

Държавният глава Румен Радев е назначил за член на управителния съвет на Българската национална банка, считано от 18 юни 2022 година, със собствен декрет Илия Лингорски. Указът за предопределение на президента е № 118 от 15 април 2022 година

Лингорски ще смени на поста Елица Николова., чийто мандат изтича. Мандатът на членовете на УС е шест години.

Управителният съвет на Българската национална банка (БНБ) се състои от седем членове: шеф и трима подуправители, които се избират от Народното събрание, и трима други членове, които се назначават от президента.

В момента Илия Лингорски е основен икономист на ББР. Бил е заместник-министър на финансите и началник на Държавното богатство, подуправител за България на Международния валутен фонд и ръководител на Надзорния съвет на Българската банка за развиване.

Член е на Консултативния съвет за задгранична сигурност (OSAC) към Държавния департамент на Съединени американски щати, а през 2020 година е определен за основен икономист на Атлантическия клуб в България.

Бил е член на Съвета на шефовете на Международната капиталова банка (МИБ) и на Международната банка за икономическо съдействие (МБИС). Бил е също по този начин член на Управителния съвет на " Банкова консолидационна компания ", ръководител на Националния съвет по преструктуриране и развиване на стоманодобивната промишленост в България и член на Националния съвет за научни проучвания към министъра на образованието и науката. Специализирал е в региона на математическото моделиране с приложения на системи с изкуствен интелект в Оксфордския университет и има изявления в интернационалните издания на проучванията си върху потреблението на оптимизационни модели с генетични логаритми. Докторант е по стопанска система във ВУЗФ с проучване и моделиране на структурната конвергенция и отчитане на дивергенцията в процесите на присъединение и консолидиране в еврозоната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР