Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган, кандидат на Републиканския алианс печели

...
Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган, кандидат на Републиканския алианс печели
Коментари Харесай

Ердоган печели изборите в Турция

Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган, претендент на Републиканския алианс печели 62.2% от гласовете на президентския балотаж в Турция. Претендентът Кемал Кълъчдароглу, претендент на опозиционния Национален алианс, остава с 37.8%. Това демонстрират първите резултати след гласуването през днешния ден, основани единствено на 16 на 100 от бюлетините. Опитът от преброяването на бюлетините на първия тур демонстрира, че преднината на Ердоган може да намалее, само че е задоволителна с цел да бъде разгласен още в този момент за финален победител.

На първия тур от президентските избори на 14 май по-малко от половин % не доближи на настоящия държавен глава да завоюва - за Ердоган гласоподаваха 49,52% от имащите право на глас 64 190 651 турски жители. Основният му конкурент Кемал Кълъчдароглу получи 44,88% от гласовете на гласоподавателите. Класиралият се на трето място Синан Оган прикани последователите си да гласоподават на втори тур за Ердоган.

Анкета на организация " Конда " обрисуваше победа на Ердоган: 52.7 на 47.3%, само че при 8.2 на 100 нерешили, въз основата на анкети сред 21-22 май (преди решението на Оган).

Повече от 64 милиона турци имаха право да гласоподават на днешния втори тур от изборите за държавен глава в 192 000 изборни секции в страната. В чужбина има регистрирани 3,4 млн. гласоподаватели, които са дали своят вот сред 20 и 24 май. Избирателните секции в Турция отвориха в 8 ч. сутринта и затвориха в 17 ч. Продажбата на алкохол бе неразрешена в деня на изборите. Избирателната интензивност в Турция нормално е висока. На 14 май, когато се състоя първият тур на президентските избори, както и парламентарните избори, общата изборна интензивност бе 87,04 %. Съгласно изборните правила новините, прогнозите и мненията за вота са неразрешени до 18:00 ч. Резултатите от гласуването евентуално ще бъдат оповестени по-рано, в сравнение с 14 май.


Инфо: segabg.com

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР