Държавният глава отличи изявени българи с Почетния знак на президентаЗа

...
Държавният глава отличи изявени българи с Почетния знак на президентаЗа
Коментари Харесай

Румен Радев: Всеотдайността, волята и куража в името на общото благо неминуемо заслужават признание

Държавният глава отличи изявени българи с Почетния знак на президента

За мен е наслаждение да връча заслужени оценки на четирима от актуалните будители – стожери на духа, съзиданието, на стойностните дела, изобретателните хрумвания и научни пробиви, за техния неоспорим принос за развиването на страната ни и във връзка на техните годишнини. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към изявени българи, които на гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 удостои с Почетния знак на президента. Отличието получиха проф. д.б.н. Диана Петкова, доцент доктор Георги Паскалев Сафев, арх. Костадин Сандев и Анжел Вагенщайн.

В приветствието си президентът акцентира, че церемонията е израз на признанието на обществото ни за всеотдайността, духовната мощ и професионализъм на отличените и за техния респектиращ образец. „ Вие доказахте, че сливайки гений, безрезервност, воля и кураж в името на общото богатство и възхода, това неизбежно печели справедливо самопризнание “, уточни Румен Радев. 

Проф. Петкова бе отличена за значимите й заслуги към образованието и науката и за повсеместен принос за развиване на науката и Съюза на учените в България. Нейните международни открития дават на медицината механизма за лекуване на обществено значими болести като инсулт и инфаркт. През 2012 година получава премия „ Златна книга за принос към развиването на българската просвета “ на Съвета на европейската научна и културна общественост, а от 2016 година е ръководител на Съюза на учените в България.

Доц. Паскалев  бе награден за цялостния си принос в развиването на българското здравно обучение и във връзка неговата 80-годишнина. Избиран е два мандата за ректор на Медицинския университет в Пловдив, а от 2012 година е почетен ректор на университета. През 2003 година той вкарва англоезично образование в българското здравно обучение, което предизвиква приема на задгранични студенти в България, и основава Фармацевтичния факултет при Медицински университет – Пловдив. През 2010 година основава и управлява „ Технологичен център за незабавна медицина “ при университета, а през 2011 година построява най-модерния и професионално оборудван аудиторен медицински комплекс в страната. Автор е на 4 монографии и над 80 изявления в наши и непознати медицински издания.

Арх. Сандев  бе награден за приноса му в градоустройството на Благоевград и Банско и по отношение на неговата 75-годишнина. Като консултант на Общинския съвет Благоевград и заместник-кмет взе участие в реконструкцията и новото строителство на града. По негово предложение и с дейното му присъединяване е непокътнат остарелият център на Благоевград. Автор е на градоустройствените проекти на редица квартали в града.

Анжел Вагенщайн, чието отличие бе получено от неговата внучка Жаклин Вагенщайн, бе награден за изключителния му принос към българската просвета и духовно развиване и във връзка неговата 100-годишнина. В приветствието си президентът означи значимите заслуги на Анжел Вагенщайн за развиването на страната ни и праволинейно отстояваните в тежки времена независимост, грамотност и достолепие, както в своето творчество, по този начин и в живота.

Изтъкнат сценарист, публицист и интелектуалец, той е измежду знаковите имена в културния и публичния живот на България. Автор е на над 50 сюжета за филми, а от 90-те години се отдава на писателска активност. Книгите му са преведени на голям брой езици. Носител е на влиятелни български и задгранични оценки. По време на Втората международна война взе участие в съпротивителното придвижване, за което има смъртна присъда.

От името на наградените проф. Диана Петкова изрече благодарност за оказаната чест. „ Ще продължим да работим в тази тенденция, да популяризираме науката и културата на България “, уточни тя.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР