Държавният глава на Румъния Клаус Йоханис подписа указ за освобождаването

...
Държавният глава на Румъния Клаус Йоханис подписа указ за освобождаването
Коментари Харесай

Падна главата на скандалната прокурорка Лаура Кьовеши в Румъния, президентът подписа указ за освобождаването ѝ

Държавният глава на Румъния Клаус Йоханис подписа декрет за освобождението от служба на ръководителя на Антикорупционната прокуратура Лаура Кьовеши, предава " Франс прес ", представена от Агенция " Фокус ".

Решението си Йоханис разгласи след седмици на напрежение с ръководещото болшинство, което по-късно в понеделник би трябвало да гласоподава за стартирането на процедура за импийчмънт на дясноцентристкия президент.

Припомняме, че предишния месец Конституционният съд на Румъния издаде решение, с което задължи Йоханис да освободи прокурора.

„ В страна, подчинена на върховенството на закона, решенията на Конституционния съд би трябвало да бъдат зачитани... Румънският президент подписа през днешния ден указа " за уволнението на Лаура Кодрута Кьовеши ", разгласи в изказване представителят на Йоханис.

Румънските социалдемократи предизвикаха серия от промени в правосъдната система, които срещнаха гневната рецензия на западните демокрации.

Още през февруари министърът на правораздаването Тудорел Тоадер стартира процедура по освобождение на шумно рекламираната на запад боркиня против корупцията Лаура Кьовеши поради превишаване на пълномощията си и " увреждане на облика " на Румъния. Същата Кьовеши беше канена у нас от шефа на Върховен касационен съд Лозан Панов да ни учи на правораздаване.

През април обаче Клаус Йоханис отхвърли настояването на държавното управление тя да бъде уволнена, след което бе сезиран Конституционния съд на страната, с цел да позволи разногласието дали президентът има право да отхвърля сходни претенции на изпълнителната власт. Решението на Конституционния съд бе взето още в края на май.

Защо се стигна дотук. След тринадесет години „ антикорупционен опит “ следствията за румънските жители, демокрацията и върховенството на закона са пагубни, уточни преди дни в преглед " Труд ". Хиляди са наказани след манипулирани правосъдни процеси, изфабрикувани доказателства и въз основата на секретни протоколи сред новата Секуритате (Румънската разследваща работа – СРИ) – по този начин към този момент я назовават в северната ни съседка, Националната дирекция „ Антикорупция “ и правосъдната власт.

Сега след разсекретяването на част от тайните протоколи излиза наяве, че редица прокурори и цели правосъдни сформира са под контрола на СРИ и официално са взели участие в правосъдния развой, изпълнявайки напътствията, давани им от офицерите в разследващата работа. В резултат на подправена оперативна информация, подавана от там към съдиите, са наказани хиляди жители без те да имат достъп до тези данни и опция да се защитят.

За това описа полковник Даниел Драгомир (той оглавяваше Дирекция „ Антитерор “ в СРИ преди самичък да напусне службата) пред „ Труд “ още през януари, когато показа за разкрити фрапиращи престъпления, свързани с подслушвания в продължение на години – и то 24 часа в денонощието. Записи от тях са представяни пред съда на хартия, само че променяни посредством обработка и по този начин са манипулирани.

Наскоро се разбра, че всичко това е било допустимо с дейното подпомагане и контрола на американското Централно разузнавателно управление на САЩ върху Румънската разследваща работа и Дирекцията „ Антикорупция “, споделя още някогашният топразузнавач. Последните разкрития потвърждават, че Лаура Кьовеши и някогашният към този момент действен шеф на СРИ – военачалник Флориан Колдя, са получавали инструкции и надлежно по-късно са давали доклади за изпълнените задания непосредствено на представителите на Централно разузнавателно управление на САЩ за района.

Преди няколко дни парламентарната комисия за надзор на Румънската разследваща работа оповести друга шокиращата информация, която сочи, че тази работа е подслушвала над шест милиона румънски жители при интензивно население от към девет милиона. Румънски специалисти проучват и съпоставят посочената информация, като съгласно тях издадените от съда позволения за използване на специфични разследващи средства в Румъния, надвишават няколко пъти издадените позволения за същия интервал в Съединени американски щати.

Според тях това приказва за огромен проект, основан от Румънската разследваща работа и Дирекцията „ Антикорупция “ под контрола на Централно разузнавателно управление на САЩ, целящ отстраняването на неуместните лица посредством правосъдни „ изтезания “. В резултат на това румънският бизнес е изцяло погубен за сметка на огромните интернационалните корпорации и ползи. Голяма част от медийните босове са наказани, а медиите им са отнети и в този момент са под контрола на СРИ. Срещу множеството политици има формирани каузи, а всеки предприемач с оборот над 10 милиона евро е задържан, припомя " Труд " в обзора си по тематиката " Румънският модел " антикорупция " се провали ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР