Държавният глава на Република България Румен Радев направи обръщение към

...
Държавният глава на Република България Румен Радев направи обръщение към
Коментари Харесай

Румен Радев с обръщение към нацията по повод предстоящите избори

Държавният глава на Република България Румен Радев направи послание към българските жители във връзка идните парламентарни избори в неделя /04.04/.

Публикуваме изказването на президента без редакторска интервенция:

Скъпи сънародници,

В неделя, 4 април, ще се проведат постоянните избори за Народно заседание.

Всички ние, пълнолетните български жители, ще имаме опция да изберем кой да ръководи Родината.

Конституцията дава правото на всеки от нас да реши по-свободен ли е през днешния ден, в сравнение с преди четири години? По-богат ли е? По-достоен ли се усеща като жител на днешна България, в сравнение с е бил преди? Дали разчита на българското правораздаване, на българските лечебни заведения, на полицията, на учебните заведения и университетите, в които се образоват децата ни? Или се постанова да заплаща наново за това, за което към този момент е платил с налозите си.

Кому да поверим бъдещето си е въпросът, който следва да дефинира нашия избор. Онзи, на който поверим хазната, ще може да похарчи средствата, с цел да пази или в противен случай - да лимитира свободата ни. От него значително ще зависи дали ще чуваме истината в публичните медии, дали ще можем да разчитаме на бързо и заслужено правораздаване, дали страната ще ни подаде ръка, когато сме в потребност. Най-сетне, от нашия избор зависи дали децата ни ще останат в България или ще търсят щастието си надалеч от Родината. Дали внуците ни ще беседват с нас на български.

Приключва един мандат, белязан от кавги, разкрития, митинги и икономическа рецесия. Доверието в остарялото Народно заседание от дълго време рухна. Хиляди българи желаеха предварителни избори още през лятото на предходната година. Получиха отвод с аргумента, че не трябва да се вършат избори посред пандемията.

Дойде време за постоянните избори, само че както виждаме, пандемията е още тук и неразбираемо докога. За миналите месеци рецесията се задълбочи. България загуби лекари, медицински сестри, учители, доста от нас изгубиха близки хора освен поради ковид, само че и поради блокирания достъп до опазване на здравето. Смъртността е рекордна, само че страхът не е излаз. Отлагането не е решение. Време е да теглим чертата. Време е за нови хрумвания, нови хора и ново доверие в институциите.

Много бе сторено с годините, с цел да бъдат отблъснати българите от политиката. Това е комфортно за враговете на свободата. Стотици хиляди сънародници зад граница и този път няма да съумеят да гласоподават за бъдещето на България, в която мнозина копнеят да се върнат. Но каквито и да са претърпените от нас разочарования, един път на четири години ние имаме право да се произнесем по отношение на своето бъдеще. В изборния ден всеки от нас, млад или остарял, богат или безпаричен, има своя еднакъв дял в ориста на България и би трябвало да го вложи премислено, сериозно и осъзнато. Който не гласоподава, оставя ориста на Родината, своята и тази на околните си хора, на произвола на непознатия избор. На следения и купения избор, които са скръбен факт от години.

Затова приканвам всички вас, пълнолетните българи: мислете, преценете, гласувайте. В неделя всичко зависи от нас.

Благодаря ви за вниманието!
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР