Държавният глава изнесе лекция във Висшето транспортно училище Тодор Каблешков“Бъдещето

...
Държавният глава изнесе лекция във Висшето транспортно училище Тодор Каблешков“Бъдещето
Коментари Харесай

Румен Радев: Достойното бъдеще на България изисква образованието да се превърне в стратегически национален приоритет

Държавният глава изнесе лекция във Висшето транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков “

Бъдещето ще дели страните от ден на ден на разработващи водещи технологии и задаващи дневния ред и на потребители, които нямат различен избор с изключение на да следват реда, заложен от други. Затова достойното бъдеще на България изисква образованието да се трансформира в стратегически народен приоритет. Това съобщи президентът Румен Радев през днешния ден във Висшето транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков “, където изнесе лекция на тематика „ Наука и нововъведения – еднопосочен билет за стабилно развиване “.

Държавният глава поздрави студентите и управлението във връзка 100 годишнината на ВТУ „ Тодор Каблешков “. Днешната лекция е част от програмата, отбелязваща юбилея, която се организира под патронажа на президента. По думите на Румен Радев висшето учебно заведение съхранява по най-хубавия метод традициите и ги съчетава със модерни съвременни форми и способи на преподаване и метод за внедряване на науката в процеса на обучение, съдействието с бизнеса, нови лаборатории, тренажори, модели, патенти.

В лекцията си Румен Радев акцентира, че в случай че България желае да успее в свят, който се развива и трансформира стремглаво, страната ни би трябвало да има високо равнище на упоритост и преди всичко да утвърди образованието в стратегически народен приоритет. За тази цел са нужни доста повече вложения в преподавателския състав, в образованието на учениците и студентите, за развиването на лаборатории, на звена за научни проучвания, на просветителната и научна инфраструктура.

Свързаността както на транспортната инфраструктура, по този начин и на научната и просветителната, е главен аршин за триумфа на бъдещето на Европейски Съюз, акцентира президентът. Румен Радев съобщи също по този начин, че в основата на националната стопанска система са енергетиката и превозът и когато става въпрос за цели, проекти за развиване и резистентност, за визии и тактики, те би трябвало да са в основата освен на европейско, само че и на национално равнище.

Държавният глава подсети, че през последните десетилетия железопътният превоз в страната ни беше жертван на западане и едвам посредством така наречен Зелена договорка се постанова разбирането, че в действителност това е превоз на бъдещето. По думите му България би трябвало с бързи темпове да наваксва и развива железопътната си мрежа и да работи за развиването на летищната мрежа, пътищата, пристанищата, с цел да може да употребява конкурентните си преимущества. Обоснова и потребността от най-малко четири нови моста над река Дунав, за ускорение на доставките и възстановяване на транспортната съгласуваност.

„ Развитието на транспортната ни мрежа е правопропорционално на степента на обществено-икономическо и обществено развиване “, уточни още президентът и добави, че постигането на по-висока районна икономическа съгласуваност изисква и следващо разширение и рационализация на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Държавният глава дефинира признатият от Европейски Съюз Пакет „ Мобилност “ като цялостна злополука за страната ни. „ България не можа да се възползва от председателството на Съвета на Европейския съюз, да се опълчи същински на тази злополука, която не е единствено за България, а за Европа “, съобщи президентът и изрази вяра Европа да осъзнае, че с използването му върви против личните си правила.

При визитата си във висшето учебно заведение Румен Радев прегледа част от лабораториите, в които студентите получават на практика знания и беседва с академичното управление, преподавателския състав, както и с представители на транспортния бранш, сътрудници на университета. В рамките на срещата беше изтъкнато високото качество на фрагментите, приключили Висшето транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР