Държавният газов оператор Булгартрансгаз ще получи правото да отказва достъп

...
Държавният газов оператор Булгартрансгаз ще получи правото да отказва достъп
Коментари Харесай

България ще може да отказва достъп до Турски поток, но нямало да го прави

Държавният газов оператор " Булгартрансгаз " ще получи правото да отхвърля достъп до " Балкански поток " - продължението на газопровода " Турски поток " през българска територия. Това ще стане с препоръчани ремонти в Закона за енергетиката, импортирани през декември от депутата от ГЕРБ и ръководител на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов сред първо и второ четене на други корекции, засягащи възобновимите енергийни източници.

Макар да наподобява скандална, в действителност смяната е поради признатата още през април 2019 година така наречен газова. Тя заложи условия за прецизно съгласуване с Европейската комисия на построяването и употребата на газопроводите на територията на Европейски Съюз, които влизат от трети страни или изходът им е към страни отвън Общността. Новата евродиректива трябваше да бъде отразена в българското енергийно законодателство до 24 февруари 2020 година, което към момента не е реалност. Има процедура за нарушаване на това условие, заради което в законодателната стратегия на Министерския съвет до края на 2020 година е било планувано въпросните ремонти да се внесат през септември, само че това става едвам в този момент.

Реално поправките се отнасят за всички български газопроводи от или към страни като Сърбия, Турция, Македония. Урежда се и това, че в случай че България желае да подписва механически или междуправителствени съглашения за употреба на директни газопроводи към трети страни, би трябвало също да ги съгласува с Брюксел и да получи категорично утвърждение.

Но най-щекотлив е въпросът с така наречен " Турски поток ", който съгласно Съединени американски щати усилва енергийната взаимозависимост на Балканите и Югоизточна Европа от Русия. Редица специалисти също по този начин настояват, че българската инвестиция от 3 милиарда лева в газопровода няма да се изплати от директните такси, въпреки държавната компания да твърди друго.

Опция за дерогация...
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР