Държавният газов оператор Булгартрансгаз и Саудитско-арабският консорциум Аркад подписаха договор

...
Държавният газов оператор Булгартрансгаз и Саудитско-арабският консорциум Аркад подписаха договор
Коментари Харесай

Реализацията на проекта за българската част от Турски поток ​започва от утре

Държавният газов оператор " Булгартрансгаз " и Саудитско-арабският консорциум " Аркад " подписаха контракт за създаване на българската част от " Турски поток ". Той планува градежа на водопровод от турско-българската до българо-сръбската граница. Проектът е за над 1 милиард евро, а реализацията му стартира още от на следващия ден. По думите на премиера Бойко Борисов напъните са били големи, а процедурата доста почтена и транспарантна.


Стойността на плана е 1 милиард 100 и два милиона евро.

Владимир Малинов - изпълнителен шеф на " Булгарстрансгаз ": Срокът, за който би трябвало да бъде осъществен и въведен в употреба този газопровод, е 615 календарни дни от датата на подписването. Като в границите на първите 250 дни би трябвало да бъде построена линейна инфраструктура с приблизителна дължина от 308 километра.
Това ще разреши " Булгартрансгаз " да достави нужните количества газ към Сърбия и от там по трасето до Унгария и Австрия

Хани Али Абдул Латиф Абдул Хали - " Консорциум Аркад ": Много се радваме че подписахме контракта за осъществяването на този основен инфраструктурен план за България. Ние сме ангажирани към осъществяването му в контрактуваните периоди и това е доста значима стъпка и за връзките сред България и Саудитска Арабия.
Най-голямата изгода за страната ни от подписването на този план с държавната газова компания на Саудитска Арабия по думите на българския министър председател е, че страната ни остава на газовата карта.

Иначе щяхме да изчезнем от нея, разясни министър председателят като напомни, че поради корупция по времето на предходното държавно управление е бил спрян " Южен поток ", а по виновност на Запада - " Набуко Уест ".

Ще спечелим и от директни такси, газопроводът ще остане български откакто се изплати, а нашите съседи от Северна Македония, Сърбия и Унгария ще имат различен газ, акцентира още Борисов.

Той благодари на всички и персонално на саудитския престолонаследник принц Салман, помогнали за днешното сключване, и за това, че контрактувано в Рияд преди година през днешния ден е към този момент факт.
Бойко Борисов -министър-председател: Огромни старания ни струваше, само че при една доста транспарантна и доста почтена процедура държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от на следващия ден почваме осъществяването. Огромна инвестици. За половин милард евро построяваме интерконектора с Гърция и до момента в който другите говореха, ние в този момент октомври ще пуснем за 30 милиарда кубически метра газопровод от турската граница към нашите компресорни станции. Които не са го виждали - голямо оборудване.
Тръбите в 90% към този момент са в България и от на следващия ден стартират да ги разполагат по трасето и да се строи. Финансирането от страна на държавната компания на Саудитска Арабия също е обезпечено, увери министър председателят и добави, че това се дължи значително на персоналните му връзки с кралството.

Бойко Борисов: Така че през България ще тече газ и от Русия, и от нашите съседи, и от интерконектора полутечен и реализатор ще е този консорциум на държавната компания на Саудитска Арабия. Ако забележим доста напън с цената на бензина, ще ви караме и малко бензин да пускате от него, това е в границите на шегата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР