Държавният газов оператор Булгартрансгаз е взел заем от 200 млн.

...
Държавният газов оператор Булгартрансгаз е взел заем от 200 млн.
Коментари Харесай

Заем от 200 млн. евро за Балкански поток и платен аванс от 300 млн. лв.

Държавният газов оператор " Булгартрансгаз " е взел заем от 200 млн. евро от четири банки за заплащания по градежа на трасето на " Турски поток " в България, наричано " Балкански поток ". В същото време е платил задатък от 300 млн. лева към изпълнителя на градежа на газопровода – саудитския консорциум " Аркад ", а в идващите два дни ще преведе и задатъка от 168 млн. лева за изпълнителя на поръчката за построяването на две компресорни станции по трасето на " Балкански поток " – ДЗЗД " Ферощал Балкангаз ". Това оповестиха от " Булгартрансгаз " (БТГ) в сряда.

По-рано денем за заплащането към " Аркад " заяви и енергийният министър Теменужка Петкова. Тя уточни сума от 250 млн. лева, само че действително е по-голяма, тъй като преводът за 300 млн. лева включва и 50 млн. лева Данък добавена стойност. Същото се отнася и за предварителното заплащане към " Ферощал Балкангаз ".

След това стана ясно, че БТГ е договорил оповестения при започване на месеца заем. Макар процедурата да беше за набиране на 150 млн. евро кредитиране за " Труски поток ", подписаните съглашения са за 200 млн. евро. Причината била в доста положителните условия, които предложили претендентите по условията на газовия оператор за лихви по депозита, който БТГ ще направи като поръчителство за заема, и лихвата по самия заем.

От финансовата интервенция държавната компания ще завоюва 2 млн. лева, показва се в известието ѝ.

Споразумения за кредитирането са подписани със " Ситибанк Европа ", " ИНГ Банк ", " Уникредит Булбанк " и с Международната банка за икономическо съдействие. Всяка от тях отпуска по 50 млн. евро. Девет са били получените предложения за кредитиране, само че са предпочетени тези с най-изгодните за БТГ лихви, чийто размер обаче не се показва, тъй като бил комерсиална загадка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР