Държавният газов оператор Булгартрансгаз е обявил две обществени поръчки, които

...
Държавният газов оператор Булгартрансгаз е обявил две обществени поръчки, които
Коментари Харесай

Обявен е търгът за строежа на газовата връзка със Сърбия

Държавният газов оператор " Булгартрансгаз " е оповестил две публични поръчки, които са значими за диверсификацията и сигурността на газовите доставки на Балканите и за одобряването на ролата на България като главен газоразпределител в района. Това рапортува шефът на сдружението Владимир Малинов по време на държавното съвещание в сряда.

Става въпрос за градежа на българското трасе на газовата връзка със Сърбия – дълго забавян план, който обаче предходната година получи еврофинансиране в размер на 30% от цената, и за последващи стъпки по разширението на действително използваемия размер на газохранилището в Чирен от сегашните 550 млн. куб. м до 1 милиарда куб. м.

Макар Малинов да заяви, че поръчките са оповестени, те към момента са в процедура на авансово координиране с Европейската комисия и се чака да бъдат публично оповестени в европейския указател на публичните поръчки в петък. Чак тогава ще станат ясни изискванията и периодите по тях. Това прецизираха от енергийното ведомство пред Mediapool.

Проектът за 62-километровото българско трасе на 170-километровия газопровод с каапцитет от 1.8 милиарда куб. м годишно от Нови Искър до Ниш е на стойност 72.647 млн. евро, от които предишния октомври по програмата си " Свързана Европа ". Останалите ще би трябвало да обезпечи " Булгартрансгаз " (БТГ), към този момент не е ясно от къде, в случай, че сдружението стартира голяма по размера си капиталова стратегия.

Само градежът на " Балкански поток " му коства 3 милиарда лева, за част от които взе заеми, а друга ще връща на строителите от директните такси. Отделно са нужните средства за акционерното присъединяване на оператора в терминала за полутечен газ в Александруполис, което бе финално утвърдено от Комисията за защита на конкуренцията предходната седмица и ще коства на БТГ към 60 млн. лева Разходите за разширението и модернизацията на газохранилището в Чирен се правят оценка на над 500 млн. лева, за които през ноември 2020 година Малинов заяви, че с Международната финансова корпорация на Съединени американски щати (структура към Световната банка), с Европейската банка за възобновяване и развиване и с американски капиталов фонд за обезпечаването им. Стана ясно също, че планът ще кандидатства за финансиране пред самодейността " Три морета ", където страната ни има финансово присъединяване от 20 млн. евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР